čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jeřáb bude na dně Dlouhých strání rozřezán a vytažen ven po jednotlivých kusech

Společnost ČEZ s pomocí expertů našla způsob, jak dostane ze dna dolní nádrže vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně na Šumpersku osmadvacetitunový autojeřáb. Hasiči tam stroj po jeho havárii sesunuli loni v říjnu z vysokého betonového objektu na břehu. Autojeřáb bude odstraněn zřejmě na přelomu jara a léta po vypuštění dolní nádrže, řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Autojeřáb se na betonovém objektu dolní nádrže elektrárny Dlouhé stráně převrátil loni 13. října při pravidelné revizi česel. Těžký stroj visel přes hranu takzvaného sdruženého objektu elektrárny směrem k vodní hladině dolní nádrže. Kvůli havárii, při které zahynul řidič autojeřábu, byl provoz vodní přečerpávací elektrárny na jedenáct dní zastaven. Hasiči převrácený jeřáb nakonec sesunuli na dno dolní nádrže. Jeřáb je nyní pětadvacet až padesát metrů pod hladinou podle toho, jaká je fáze přečerpávání vody mezi dolní a horní nádrží.

„S odstraněním jeřábu ze dna dolní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně počítáme v nejbližších měsících, pravděpodobně na přelomu jara a léta," uvedl Sobol, podle kterého termín byl zvolen v souvislosti s dlouho plánovaným vypuštěním dolní nádrže kvůli její údržbě. „Předpokládáme, že jeřáb rozřežeme na několik částí a vyzvedneme z nádrže. Po konzultacích s odborníky jsme tuto variantu zvolili jako nejšetrnější a nejbezpečnější řešení," dodal Sobol.

"...za Skupinu ČEZ si nejsme vědomi porušení žádných technologických ani legislativních postupů."

Okolnosti havárie vyšetřuje policie. „Jeřábnické práce byly poskytnuty dodavatelsky externí firmou a za Skupinu ČEZ si nejsme vědomi porušení žádných technologických ani legislativních postupů," uvedl již dříve Sobol.

Elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce v posledních letech roste. Energetické zařízení navíc přitahuje turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý.

Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy přečerpávací elektrárny elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. Zároveň stabilizují energetickou soustavu.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky přehrada, Dlouhé Stráně, jeřáb, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.