úterý 16. dubna 2024 Irena

Třiapadesátý ročník Academia Film Olomouc skončil, hlásí rekordní počet návštěvníků

Academia Film Olomouc překonal divácký rekord – do jádra dění dorazilo přes 7 000 návštěvníků. Mezinárodní populárně-vědecký festival Academia Film Olomouc (AFO) rozdal 7 cen a 3 čestná uznání.

Divačky a diváky zasáhla emotivní filmová biografie Jane o legendární, mimořádně statečné bioložce, odbornici na chování šimpanzů Jane Goodall z produkce National Geographic. Snímek obdržel Cenu diváků i zvláštní uznání poroty Mezinárodní poroty festivalu. Na Cenu RCPTM (Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů) za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký dokumentární film dosáhl britský dokument Ozonová díra: Jak jsme bránili apokalypse o snaze vědců chránit Zemi před škodlivým UV zářením. Inspirativní dynamický film, který vybízí k boji nejen proti globálnímu oteplování dle poroty bodoval zejména díky brilantnímu umění vyprávět složité téma v širokém, historickém, vědeckém i politickém kontextu. 

Cenu innogy za nejlepší český a slovenský populárně-vědecký dokumentární film získal experimentální snímek s názvem llllllIIIIl (v překladu z počítačového jazyk "2017") mladého českého režiséra Petra Salaby. Dokumentární poetické sci-fi o umělé inteligenci jeden z porotců rozmanité Česko-slovenské soutěže - filmař Steve Lichtag - označil za "progresivní mladistvý film, který velmi odvážně přesahuje hranice žánru". Právě podmořský dokumentarista Steve Lichtag, tvůrce dokumentů o Velkém bílém žralokovi a životě v oceánech, na festivalu převzal Cenu za osobní přínos popularizaci vědy, stejně jako nevládní organizace Ocean Ark Alliance, světově zásadní platforma pro ochranu a hlubší pochopení oceánů, mořských korálů a života v nich. Přední zástupci této organizace, dokumentaristé Peter Simon a Peter West, během festivalu vzdali hold zesnulému filmaři Robu Stewartovi - mladému tvůrci slavného dokumentu Sharkwater, který otřásl světem ilegálních lovů žraloků a prodejů ploutví na asijském trhu. Naplněné Kino Metropol těsně před projekcí snímku drželo minutu ticha a vzpomínalo na jednoho z nejaktivnějších ochránců žraloků vůbec. Šlo bezpochyby o jeden z nejsilnějších momentů festivalu.              

„AFO dosáhlo jednoho ze svých vrcholů, přehlídku navštívilo víc než 7 000 divaček a diváků a více než 500 českých a zahraničních hostů. Festival letos dokonale naplnil svou filozofii aktivně burcující platformy s názorem a vůbec poprvé ve své historii se stal živoucím manifestem ochrany Země a života v oceánech. Některé snímky a vystoupení hostů návštěvníky vnitřně hluboce zasáhly a hnuly s nimi k aktivitě, zájmu a zapojení. Potenciál je obrovský a další cíle festivalu se rýsují," řekl Ondřej Čížek, mluvčí festivalu.

Přehled ocenění 53. Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) najdete zde.

Tisková zpráva | Foto Jan Hromádko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.