pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoučtí středoškoláci vymysleli aplikaci, která pohlídá konec platnosti osobních dokladů

Návrh aplikace pro mobilní telefony, která hlídá konec platnosti osobních dokladů, pomáhá lidem ušetřit na pokutách a vyhnout se nepříjemnostem na úřadech, zvítězil v letošním ročníku soutěže pro olomoucké středoškoláky IT Hackathon Junior. Vítězný návrh pochází od středoškoláků z Gymnázia Hejčín, sdělila Tereza Polišenská z organizačního týmu soutěže.

Soutěže IT Hackathon Junior se letos zúčastnilo sedm týmů ze středních škol. Jejich úkolem bylo navrhnout využití veřejně přístupných dat ke zlepšení života obyvatel Olomouckého kraje. O vítězných návrzích aplikací rozhodovala porota složena ze zástupců krajského úřadu, Moravské vysoké školy Olomouc a společnosti TESCO SW.

„Všechny týmy přinesly skvělé nápady. Nejvíce se nám líbil tým z Gymnázia Hejčín, jejichž návrh se nám jeví jako nejlépe realizovatelný a přínosný pro všechny občany Olomouckého kraje. I z mého pohledu zástupce krajského úřadu je prospěšné, aby občané měli své osobní doklady v pořádku," uvedl vedoucí odboru informačních technologií krajského úřadu Jiří Šafránek.

Na druhém místě se umístil tým studentů Under Pressure z VOŠ a SPŠE Olomouc. Do soutěže přihlásil návrh aplikace, díky které by bylo možné ohlašovat veřejná místa v Olomouckém kraji vhodná k rekonstrukci či opravě a veřejným hlasováním určovat prioritu realizace oprav.

Třetí místo obsadili Baránci taktéž z VOŠ a SPŠE Olomouc s aplikací pro efektivní využití volného času. Aplikace podle osobního zájmu nabídne uživateli vhodný program i s doprovodnými informacemi.

„V dnešní době vzniká velké množství dat a informačních technologií. Problém je však v jejich využití. Podívali jsme se na otevřená data ve veřejné správě a nalezení způsobů, jak by nám tato data mohla být co nejvíc užitečná. Vítězem se stal tým středoškoláků s nejlepším nápadem, jak tato otevřená data využít," podotkla Polišenská.

Autoři | Foto Šárka Štveráková

Štítky IT, aplikace, smartphone, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.