pátek 29. března 2024 Taťána

Cykloakci Bílý kámen si letos nenechalo ujít přes pět tisíc sportovců

Celkem 5081 cyklistů a pěších turistů včera zavítalo za brány jinak střeženého vojenského prostoru Libavá na Olomoucku, kde se konala tradiční akce Bílý kámen. Návštěvníkům umožnila prohlédnout si během jediného dne v roce místa, která jsou běžně lidem uzavřená.

Velké návštěvnosti přálo i slunečné počasí, cyklisté se na Libavou vydávali ze všech koutů kraje, ale i z ostatních částí republiky. Návštěvnost byla srovnatelná s loňskem, řekl Oldřich Wasserrab z Auto-velo-klubu Velká Bystřice.

„Dorazilo 5081 účastníků, počasí se vydařilo, takže jsme jak my pořadatelé, tak i návštěvníci byli spokojeni. Lidé přijížděli z celého kraje, ale byli tady i účastníci například z Domažlic nebo Plzně. Nechyběli ani Poláci či Slováci," uvedl Oldřich Wasserrab. Pořadatelé během akce zaznamenali pouze jeden úraz, kdy jedna z cyklistek spadla z kola a pravděpodobně si zlomila ruku.

Návštěvnost je zhruba stejná jako loni, kdy dorazilo 5149 lidí. Rekord je 6439 lidí z roku 2014. Letos akci poznamenala předchozí větrná kalamita, která návštěvníkům uzavřela některé trasy a to v okolí Varhoště a pramen Odry. Lidé se kvůli tomu do prostoru nedostali ze stanovišť Kozlov a Velký Újezd. „Měli jsme obavu, zda se to neprojeví na návštěvnosti, ale účast přes 5000 lidí naše obavy smazala," doplnil pořadatel.

Kromě cyklistů vyrazilo do vojenského prostoru i hodně pěších turistů, plné byly také autobusy určené seniorům. Zvyšující zájem ze strany turistů zaznamenávají také pořadatelé. „Dříve byl sem tam nějaký chodec, každoročně jich ale přibývá. Loni jsem byl velmi překvapený, kolik tam bylo pěších. Letos jsme vypravili také autobusy z Olomouce a Velké Bystřice pro starší občany," doda Wasserrab.

Bílý kámen je jedinou příležitostí, kdy se mohou zájemci dostat za závory přísně střeženého vojenského prostoru. Pořadatelé musejí při přípravě akce vyhovět náročným požadavkům armády, vojenských lesů či vojenské policie. Lidé musejí mít například cyklistickou přilbu, na celém území také platí přísný zákaz fotografování a pořizování videí.

Akce Bílý kámen otevírá zájemcům vojenský prostor Libavá od roku 1994. Pořadatelé kvůli obrovskému zájmu přidávali dříve i letní variantu. Lidé mohou na Libavé navštívit obvykle nepřístupné památky, například střeleckou pozorovatelnu, poutní kostel ve Staré Vodě či větrný mlýn ve Městě Libavá. Za dobu historie Bílého kamene se za hranice vojenského prostoru podívalo už zhruba 88.000 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.