pátek 26. dubna 2024 Oto

Prostějov chce rozšířit akvapark o padesátimetrový krytý bazén za 450 milionů

Několik stovek milionů korun by měl stát nový krytý bazén se zábavní částí, o který chce prostějovská radnice rozšířit akvapark. Město uvažuje o padesátimetrovém krytém bazénu i poloviční variantě. Nechali jsme si zpracovat analýzu nákladů a přínosů obou možností, řekl primátorčin náměstek Zdeněk Fišer.

V padesátitisícovém Prostějově je nyní pouze akvapark a lidé mohou v létě využít venkovní koupaliště v městské části Vrahovice. Právě venkovní akvapark, který ročně navštíví několik desítek tisíc lidí, by podle záměru radnice měl být rozšířen o celoročně využívanou krytou zábavní část s plaveckou halou, saunami, tobogánem a dalšími prvky vodního světa.

První návrh podle Fišera počítá s padesátimetrovým bazénem a osmi drahami, jehož stavba by ale stála více než 450 milionů korun. Město má k dispozici i méně nákladnou variantu s pětadvacetimetrovým bazénem a šesti plaveckými drahami. „Toto úspornější řešení si vyžádá poloviční náklady ve výši 225 milionů korun, ale i tak to bude znamenat zatížení rozpočtu města po dobu splácení úvěru 23 milionů korun ročně," upozornil Fišer.

Podle primátorčina náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko) by město muselo v budoucnu navíc financovat provoz krytého bazénu. „Náklady na provoz padesátimetrových bazénů dotují města částkami od deseti do 15 milionů korun ročně," podotkl Pospíšil. Prostějovská radnice podle něj už nyní provoz akvaparku dotuje pěti miliony korun ročně.

V úvahu podle Pospíšila nepřipadá varianta, aby provoz krytého bazénu, který mají využívat především sportovní plavci, byl financován ze vstupného placeného rodinami v zábavní části.

Peníze investované městem do provozu bazénu by podle náměstků následně chyběly v jiných sportech. „Aby se vše takzvaně ufinancovalo, bude třeba v některých oblastech sportu ubrat finanční podpory. Jazýčkem vah také pohybuje fakt, že peníze do provozu akvaparku hlavně přináší zábavní atrakce, za kterými lidé dojíždějí z širokého okolí," dodal Fišer. O dalším postupu rozhodnou radní poté, co budou mít k dispozici finanční analýzu obou variant stavby krytého bazénu.

Autoři | Foto Facebook Aquapark Koupelky Prostějov - oficiální stránky

Štítky zábava, plavání, bazén, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.