pátek 29. března 2024 Taťána

V olomouckých parcích závodníci poběží Běh Pro paměť národa

Symbolickým během si na začátku června připomenou obyvatelé Olomouce osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holokaustu, disidentů a všech bojovníků za svobodu. Charitativní akce nazvaná Běh pro Paměť národa se uskuteční 9. června ve Smetanových a Čechových sadech. Běžci si mohou vybrat ze tří tratí, startovné podpoří neziskovou organizaci Post Bellum, jež osudy lidí, kteří se postavili totalitě, zaznamenává 15 let. Informovala o tom za organizátory akce Magdalena Hýrková.

Výtěžek z charitativního běhu půjde na další natáčení a rozšiřování portálu Paměť národa. Pomůže mimo jiné k tomu, aby se nezapomnělo na osudy lidí, kteří bojovali za svobodu. Výtěžek umožní natočit a uchovat další stovky jejich příběhů. „Výtěžek ze startovného poslouží k natáčení pamětníků 20. století, které nezisková organizace Post Bellum již více než 15 let zaznamenává. Jen připomínaná historie totiž může zabránit opakování minulých chyb," uvedla Hýrková.

Pro běžce budou v Olomouci připraveny tři tratě. Na pětikilometrové a desetikilometrové je kapacita omezena na 200 běžců, kilometrová trasa omezení nemá a účastník ji nemusí nutně proběhnout. "Jsou připraveny i speciální dětské trasy a další program jako dětské dílny, deskové hry pro celou rodinu či prezentace Paměti národa," doplnila Hýrková.

Ve stejný den jako v Olomouci se poběží pro Paměť národa také v Plzni, v Hradci Králové, v Třebíči a v Praze, kde se běh koná už potřetí. Prvního ročníku v roce 2016 se v hlavním městě zúčastnilo 480 běžců, loni to bylo už téměř 1200 lidí. Akce se poprvé koná na více místech.

Všichni, kteří se k běhu připojí a zaplatí startovné, přispějí na další rozšiřování Paměti národa. Jde o nejrozsáhlejší veřejně dostupnou pamětnickou sbírku v Evropě, kterou spravuje nezisková organizace Post Bellum společně s Ústavem pro studium totalitních režimů a Českým rozhlasem. Paměť národa oficiálně zahájila provoz 28. října 2008 a na konci roku 2017 čítala více než 4000 publikovaných pamětnických příběhů. Tisíce výpovědí pak čekají na natočení a zpracování.

Při registraci na webu běhu www.behpropametnaroda.cz mohou běžci zvolit výši startovného, tedy rozsah svého příspěvku od 400 do 1200 korun, studenti mohou začít na symbolických 200 korunách. Příspěvek se odvíjí od toho, na kolik minut kompletně zpracovaného příběhu chtějí zájemci přispět. Do částky je započítáno několikahodinové natáčení pamětníka, skenování fotografií či dokumentů, přepis jeho vyprávění, překlad do angličtiny či editace textu, doplnili organizátoři běhu.

Autoři | Foto Facebook Běh pro Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.