úterý 16. dubna 2024 Irena

Velký úspěch olomoucké zoo, narodilo se zde mládě lva berberského

Mládě vzácného lva berberského se v polovině května narodilo v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Samice kočkovité šelmy se nyní o svého potomka stará v ústraní, aby měla dostatek klidu na plnění mateřské role, řekla mluvčí svatokopecké zoo Karla Břečková.

Samice lva berberského v olomoucké zoo rodila 11. května. „Narodila se celkem tři mláďata, z nichž však jen jedno žilo. Pavilon šelem byl v tu dobu několik dní zcela uzavřen a následně jsme nechali pouze zábranu u ubikace lvů. Matce s mládětem je třeba poskytnout v prvních týdnech dostatek klidu," uvedla Břečková.

Vedení zoo požádalo návštěvníky, aby se zatím nesnažili do ubikace přes zátarasy nahlížet. „Lvici toto počínání stresuje. Lvíče se jeví jako silné a životaschopné, ale stále ještě není vyhráno. Pokud se vše podaří, bude jubilejním 20. odchovaným mládětem těchto v přírodě vyhubených lvů v naší zahradě," podotkla Břečková.

Základ chovu lvů berberských položila olomoucká zoo v roce 1993, kdy ze Zoologické zahrady ve Dvoře Králové získala lvici Zanu. O necelé dva roky později k ní z brněnské zoo přibyl samec Vilém. Od roku 1995 se pak v zoo na Svatém Kopečku narodilo 20 mláďat.

Zoologické zahrady na celém světě nyní chovají pouze několik desítek lvů berberských, kteří dříve obývali severní Afriku. S jejich vyhubením započali staří Egypťané a později Římané, kteří je používali k bojovým hrám s gladiátory. Od poloviny 20. století je tento poddruh lva podle olomoucké zoo považován za v přírodě vyhynulý.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lev berberský, mládě, zoo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.