úterý 19. března 2024 Josef

Jen za minulý rok vyhledalo v Olomouci pomoc 132 patologických hráčů

Doménou gamblingu, tedy „patologickému hráčství“, již dávno není jen blikající herní automat, jak se možná mnozí domnívají. Hazard má mnoho podob a je stále dostupnější. Jen v Olomouci v minulém roce využilo služeb Centra komplexní péče 123 osob, potýkající se s patologických hráčstvím.

„Narůstající komunita hazardních hráčů využívá především sázky na výsledky sportovních utkání, kdy je možné si vsadit např. i na penaltu během zápasu (live sázení), který je aktuálně sledován a tipuje se vývoj zápasu během několika minut. Je tak možné sedět doma a prosázet velké množství peněz, protože vidina snadné a rychlé výhry, že touto cestou např. splatí své dluhy a pak toho nechá, je více než falešná. Další skupina osob se dostává do problémů díky elektronické či klasické ruletě nebo oblíbenému pokeru. Sázky
na sportovní utkání jsou často lákadlem pro bývalé či aktivní sportovce, kteří těží z toho, že je to prostředí, které znají a nepřipouští si riziko, které každou sázkou narůstá“, řekla
Mgr. Barbora Skoupilová, koordinátorka Týmu pro mládež, který v rámci své činnosti se zaměřuje i na prevenci závislostního chování u dětí a mládeže soudního okresu Olomouc.

Následky gamblingu jsou především sociální, ztráta rodiny, zaměstnání, dluhová past, okrádání nejbližších či kombinace s jinou závislostí. Následně neexistuje rychlá a snadná cesta, jak dluhy uhradit a obnovit vztahy v rodině. Je to dlouhý proces, který může trvat i více než několik let“, vychází ze svých zkušeností vedoucí adiktologických služeb David Bezdomnikov z organizace Společnosti Podané ruce, která Centrum komplexní péče provozuje.

Příběh Petra

Osmnáctiletého Petra, studenta střední školy a nadějného fotbalového hráče přivedly do Centra komplexní péče v Olomouckém kraji Společnosti Podané ruce obavy jeho otce.  Ten již nějaký čas u syna pozoroval zhoršení prospěchu ve škole, nervozitu, napětí a narůstající problémy v komunikaci.

Petrovi rodiče se před nějakým časem rozvedli. Zůstal u otce, se kterým si v posledních měsících příliš nerozuměl. Často docházelo ke slovním konfliktům nejen díky zhoršení jeho výsledků ve škole, ale i ve fotbalovém týmu, kde byl jinak velmi úspěšný. U sebevědomého a populárního sportovce to dříve nebylo obvyklé. Doma se s otcem a jeho novou partnerkou často hádali. Otec si po nějaké době všiml, že v jejich bytě chybí některé hodnotné věci a udeřil na Petra. Ten se po vyhroceném konfliktu přiznal k problému s hraním automatů a sázením.

Občasným sázením se Petra jeho přátelé bavili již delší dobu. Po škole to byl příjemný relax, sportu rozuměli a pár prohraných desetikorun si z brigád a kapesného dovolit mohli. Pak přišlo období, kdy měl Petr pocit, že se mu nedaří ve škole, ale hlavně ve svém týmu. Přišlo napětí, a přestával si věřit. Cesty do sázkových kanceláří a později i heren mu měly zajistit alespoň nějakou rychlou výhru, kdy by se cítil lépe. Petr bral hraní jako únik z reality, ve které se necítil dobře. Rodiče na něj měli přehnané nároky a i on sám byl náročný na sebe. Chtěl by se více osamostatnit, bouřil se a jeho problémy narůstaly. Přišla doba, kdy již kapesné na hraní nestačilo a Petr proto začal dávat své a později i věci rodičů do zastaváren. V tuto chvíli  jeho problém vyšel při jedné z hádek s otcem konečně najevo.

Petrův otec se spojil s odborníky centra, aby společně řešili jejich situaci. Petr pravidelně dochází na individuální terapie, kde se snaží najít motivaci, jak dělat věci jinak a zbavit se svého problému závislosti na hazardním hraní.

Jak probíhá terapie a komu pomáháme si přečtěte na webových stránkách Společnosti Podané ruce o.p.s. www.gambling.podaneruce.cz nebo nás přímo kontaktujte na +420 773 996 916.

 

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.