čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

FOTO: Na letošní Garden Food festival přišlo přes 10 tisíc lidí

Olomouc potvrdila svou pověst gurmánské Mekky. Během víkendu 2. a 3. června do areálu ve Smetanových sadech zavítalo víc než deset tisíc příznivců kvalitní gastronomie. Čtvrtý ročník festivalu přinesl dvě novinky. Veřejnosti se premiérově představil výjimečný koncept mobilní restaurace Wheels „šéfa“ Zdeňka Pohlreicha. Návštěvníci festivalu také mohli poprvé platit elektronicky.

Zdeněk Pohlreich spolu se svým týmem vařil tříchodové degustační menu a servíroval ho v netradičních kulisách své mobilní restaurace. Speciální kamionový návěs se v Olomouci během chvilky proměnil v klimatizovanou restauraci s terasou, salonkem i venkovním posezením a svým hostům nabídl mimořádný kulinářský zážitek. Komfortu Wheels během festivalu využilo čtyři sta hostů. „Premiéra se vydařila, jsme hodně spokojení. Oba dny jsme měli vyprodáno a ověřili jsme si, že koncept funguje. Už teď se těšíme do Rožnova a Zlína,” říká Zdeněk Pohlreich, hlavní tvář Garden Food Festivalu.

Dvoudenní gastro event navštívilo přes deset tisíc návštěvníků a na výstavní ploše se představilo sedm desítek restaurací, vinařů, pivovarů, regionálních producentů, farmářů nebo výrobců medu. „Sobota byla rekordní návštěvností i skvělým počasím. V neděli byl areál i přes drobnou přeháňku po celou dobu plný korzujících a degustujících návštěvníků,“ připomíná Pavel Vysloužil, hlavní organizátor akce.

Návštěvníci si nenechali ujít živá vystoupení nejlepších českých kuchařů v čele se Zdeňkem Pohlreichem, michelinským šéfkuchařem Radkem Kašpárkem nebo trojnásobným Zlatým kuchařem Janem Punčochářem. Festival nabídl ukázku porcování velkých ryb, včetně filetování devadesátikilového tuňáka, vytáčení prvního letošního medu, ale také dvouhodinový přímý přenos Českého rozhlasu 2 přímo z areálu festivalu i dětskou zónu pro nejmenší návštěvníky. Nabitým dvoudenním programem provedla herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová.

Olomoucký svátek vybraného jídla a pití přinesl lahůdky od nejlepších lokálních restaurací i netradiční gastro koncepty. Podávaly se exotické pokrmy z Vietnamu či Srí Lanky, hmyzí delikatesy, ústřice, foie gras a další speciality z jater kachen a hus. Nechyběly farmářské a regionální produkty, destiláty, tuzemská i zahraniční vína či pivo z minipivovarů.

Na festivalu se tradičně platilo jednotnou měnou – grešlemi. Letos poprvé nebyly v papírové, ale v elektronické podobě. „Od téhle novinky jsme si slibovali pohodlnější placení, jak pro návštěvníky, tak pro vystavovatele. A to se povedlo,“ dodává Pavel Vysloužil. Nejvíce návštěvníků u stánků nakupovalo v sobotu. Ve špičce se během jedné minuty v systému objevilo 110 objednávek.

Nejvíc zákazníků obsloužil Food Truck olomoucké restaurace Grill Pub Pod Lipami. Za dva dny festivalu vydal 3600 porcí. Jeho obliba mezi zákazníky se projevila také v soutěži o nejlepší restauraci. V internetové anketě získal Grill Pub téměř třetinu všech hlasů.

Série Garden Food Festival pokračuje již za necelý měsíc v Rožnově pod Radhoštěm. Zde se milovníci dobrého jídla potkají v sobotu 30. června a v neděli 1. července. Na premiérovou rožnovskou zastávku pak naváže druhý ročník festivalu ve Zlíně. Tam se festival představí o prvním zářijovém víkendu.

Tisková zpráva | Foto Robert Mročka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.