čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoučtí zastupitelé neprojednali na zasedání dlouho připravovanou výškovou regulaci staveb

Olomoucké zastupitelstvo dnes nakonec neprojednalo dlouho připravovanou změnu územního plánu, která měla stanovit výškový limit pro stavby v sousedství historického centra města. Zastupitelé totiž neschválili vypořádání námitek investora výškové budovy Šantovka Tower vůči připravené změně územního plánu. Výšková regulace v této části Olomouce by zabránila stavbě 75 metrů vysoké Šantovky Tower, o které se v Olomouci už několik let diskutuje. Proti Šantovce Tower jsou památkáři a někteří odborníci, podle nichž může poškodit historické panorama města. Investor projektu Šantovka tvrdí opak.

„Velmi oceňujeme rozvážnost a objektivní přístup zastupitelstva a z výsledku jsme samozřejmě potěšeni. Zvítězil zdravý rozum. Při realizaci dalších fází projektu Šantovka budeme přistupovat stejně jako dosud s pokorou a úctou k danému místu a historii města Olomouc," řekl dnes mediální zástupce investora projektu Šantovka Juraj Aláč.

Investor Šantovky Tower proti změně územního plánu podal devět námitek. Návrh předložený zastupitelstvu počítal s jejich zamítnutím. Pro vypořádání námitek hlasovalo 20 zastupitelů, proti jich bylo 11 a zdrželo se jich 11. Pro rozhodnutí o námitkách bylo přitom potřeba 23 hlasů. „Hlasování bylo tajné. Vtip je v tom, že nikdo teď neví, co bude dál," komentovala výsledek hlasování zastupitelka Dominika Kovaříková (zvolená za Občané pro Olomouc). Magistrát nyní osloví krajský úřad s dotazem, jak má dál postupovat.

Změnu územního plánu, který byl schválen v roce 2014, radnice připravila kvůli tomu, že výškovou regulaci staveb k 31. prosinci 2015 zrušil soud. Radnici dal tehdy čas do konce roku 2015, aby povolenou výšku staveb v územním plánu lépe zdůvodnila. Úprava územního plánu se ovšem zpozdila, takže výškové limity od ledna 2016 přestaly platit. Změna územního plánu počítala s výškovým limitem 23 metrů.

Stavbu výškových budov v ochranném pásmu památkové rezervace zakázalo ministerstvo kultury, což se promítlo v novém územním plánu z roku 2014 a i v návrhu jeho dodatečné změny, která dnes nebyla schválena. „Výšková limitace nevzešla od nás, ale ze stanoviska ministerstva kultury, které jsme museli převzít," podotkl primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09).

Advokát investora Šantovky Tower Rostislav Pekař už dříve argumentoval tím, že vedení města o výškách chystaných staveb vědělo od roku 2008 a těmto plánům pod podmínkou "vysoké architektonické úrovně" vyjádřilo podporu. Původní územní plán podle něj výšku nových staveb v této části města nereguloval a radnice byla informována o tom, že investor chce postavit domy vysoké až 29 metrů a výškovou budovu Šantovka Tower.

Hlasování o vypořádání námitek předcházela dlouhá diskuze. Většina diskutujících hovořila o nutnosti zachovat historické panorama města, někteří řečníci byli stavbě Šantovky Tower naopak nakloněni. Diskuze zastupitelů se točila také kolem rizika možné žaloby o náhradu škody, kterou by investor mohl podat, pokud bude výškový limit schválen.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.