pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO: Jezírko ve Smetanových sadech zdobí obří chobotnice

Socha obří chobotnice od autora Viktora Paluše byla dnes opatrně instalována doprostřed jezírka ve Smetanových sadech nedaleko centra Olomouce, kde tak byl odstartován sochařský festival Sculpture Line. Ve veřejném prostoru jsou instalovány tři sochy, dvě ve Smetanových sadech a jedna na nádvoří Zbrojnice, řekl primátor Antonín Staněk.

Olomouc se letos poprvé připojila k sochařskému festivalu Sculpture Line, který dosud hostily pouze Praha a Plzeň. Festival představuje výtvarné objekty předních domácích i mezinárodních tvůrců v ulicích, parcích či na dalších zajímavých místech. Všechny tři instalace budou v Olomouci k vidění do konce září. V Praze bude festival oficiálně zahájen 13. června.

„Město tak dává prostor umělcům, kteří budou vystavovat přímo v jeho plenéru. Umístěním soch do veřejného prostoru dáme obyvatelům a návštěvníkům města nová témata k diskuzi, vybídneme je zároveň na chvíli zpomalit, zastavit se a vnímat i jiné věci, než jen sledování svého vlastního směru a cíle," uvedl Staněk.

Autory tří vystavených soch jsou Viktor Paluš, Jaroslav Chramosta a Jaroslav Koléšek. Instalace nazvané Chobotnice, Sharkfin a Triton přes léto zatraktivní park i Univerzitní knihovnu a její nádvoří na Zbrojnici.

Olomoučtí zastupitelé v pondělí souhlasili s finanční podporou pro festival v celkové výši 300.000 korun. „Vzhledem k transportu, umístění či pojištění velkých uměleckých artefaktů je tato suma adekvátní," podotkl vedoucí magistrátního oddělení kultury Radim Schubert.

V předchozích třech ročnících festivalu Sculpture Line byly v ulicích Prahy a Plzně představeny sochy Olbrama Zoubka, Františka Skály, Jaroslava Koléška, Alexandry Koláčkové či dílo nositele Turnerovy ceny a jednoho z nejvýznamnějších britských sochařů Tonyho Cragga.

Autoři | Foto Pavel Konečný | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.