čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Počasí venku přímo vybízí ke grilování. Co při něm dělat a čemu se raději vyhnout?

Už několik týdnů venku panuje na jaro nadprůměrně teplé počasí, a tak je kromě koupání v plném proudu také grilovací sezona. V souvislosti s ní je dobré připomenout si několik základních zásad a doporučení.

Před zahájením grilování důkladně prostudujte návod výrobce k použití grilu a držte se jej. Rozhodně se nesnažte gril podomácku vylepšit nebo zmodernizovat. Většinou tato snaha končí fiaskem, v nejhorších případech požárem a popáleninami.

Je také důležité vybrat správné místo pro grilování. Gril by měl být za všech okolností stabilní. Nejvhodnější je tedy pevné místo s rovným povrchem. Gril by také měl být dostatečně vzdálený od všech hořlavých předmětů.

Malé děti a domácí mazlíčci

Velký pozor musíme dávat na malé děti a také domácí mazlíčky. Do blízkosti grilu v žádném případě nepatří. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě.

Když už máme vše nachystáno, tak nám nic nebrání v tom začít. Někdy se stane, že oheň v grilu ne a ne chytit. Raději než použitím vysoce hořlavých látek (benzin, nafta a tak dále) se obrňte dávkou trpělivosti a oheň se snažte rozdělat podpalovačem k tomuto účelu určeným. Při použití vysoce hořlavé látky vystavujete sebe a lidi v okolí zbytečnému riziku. Pamatujte, že při použití vysoce hořlavých látek snadno může dojít k tomu, že vám rázem vyšlehne vysoký plamen a může vás popálit.

Zvolte vhodné oblečení

Při grilování bychom měli volit i vhodný oděv, nejlépe grilovací zástěru. V žádném případě by se nemělo jednat o oblečení z hořlavých materiálů. Velký pozor si také dávejte na volné a dlouhé rukávy.

Pokud dojde k tomu, že na vás začne hořet oděv, potom v žádném případě neutíkejte. Nemáte-li po ruce dostatečnou zásobu hasební látky, pak si lehněte na zem a kutálejte se do té doby, než na vás plameny zcela neuhasnou. K hašení je vhodné použít také deku nebo jinou textilii, nesmí se však jednat o textilii z umělých vláken.

Nepodceňujte ukončení grilování

Po ukončení grilování se přesvědčte, že jste gril náležitě vypnuli a zabezpečili. Rozžhavené uhlíky z grilu nechte vychladnout a pak je bezpečně uložte do plechové nádoby či popelnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky gril, bezpečnost, tipy, oheň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.