čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Světový den dárců krve připomene Transfuzní oddělení FN Olomouc akcí v Šantovce

Poděkovat stávajícím dárcům krve za jejich pomoc pří záchraně lidských životů a případně oslovit dárce nové. To je cílem Světového dne dárců krve, který připadá na čtvrtek 14. června. Každoročně si tento svátek připomíná i Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Letos jej oslaví v nákupní galerii Šantovka. Na kolemjdoucí čeká od 14 do 18 hodin bohatý program.

Maminka dvou dětí trpící akutní leukémií – dostala 45 krevních konzerv a 29 koncentrátů krevních destiček. Řidič kamionu po amputaci nohy v důsledku autonehody – 13 krevních konzerv a 3 krevní plazmy. Mladík, který by bez pravidelných transfuzí krve nepřežil – od narození již dostal bezmála pět set transfuzních přípravků… Táta malé holčičky, který znovu a znovu bojuje s tumorem – 3 plné krve. Ti všichni vděčí za svůj život také dárcům krve. Transfuzní oddělení FN Olomouc jich nyní registruje zhruba 7 500. Jejich počet se ale v souvislosti s rostoucím věkem a zdravotními potížemi snižuje. Prvodárců naopak příliš nepřibývá. „Proto je třeba stále podnikat různé osvětové akce a navštěvovat školy a další instituce a lidem vysvětlovat, jak je dárcovství důležité. Krev je dar, který může zachránit život. Nikdo z nás přitom neví, zda darovanou krev nebude potřebovat někdo z jeho blízkých nebo dokonce i on sám,“ zdůraznila primářka transfuzního oddělení MUDr. Dana Galuszková, Ph.D., MBA.

Jednou z takových akcí je i čtvrteční připomínka Světového dne dárců v nákupní galerii Šantovka. Příchozí se dozvědí svou krevní skupinu, mohou si nechat změřit tlak a preventivně vyšetřit mateřská znaménka, vyslechnout si rady nutričního specialisty nebo profesionální kosmetičky, ale taky zhlédnout ukázky samovyšetření prsů a varlat nebo správného mytí rukou. Připravený je i program pro děti.

Světový den dárců krve je připomínán 14. června v den narozenin objevitele Rh faktoru, vídeňského lékaře Karla Landsteinera. Mezi významné dny byl zařazen v roce 2005 z iniciativy Světové zdravotní organizace (WHO) a Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

Tisková zpráva | Foto Egon Havrlant | Zdroj marketing.fnol.cz

Štítky darování krve, Šantovka, FNOL, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.