pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO/VIDEO: Ololoď Kordulka bude dělat radost v Přerově, vyplula na řeku Bečvu

Výletní loď Ololoď Kordulka, která dosud brázdila v Olomouci řeku Moravu, se přestěhovala na řeku Bečvu do Přerova. Ode dneška zde bude vozit Přerovany i návštěvníky kolem historických zákoutí města. Podobné plavby v Přerově dosud chyběly. Důvodem stěhování lodě jsou rozsáhlá protipovodňová opatření na řece Moravě v Olomouci, kde tak zůstává pro výletníky jako jediná loď Marie Terezie, řekl provozovatel vyhlídkových lodí Šimon Pelikán.

„Vzhledem k protipovodňovým opatřením, která mění ráz koryta řeky Moravy, a logicky tak znemožňují plavby, jsme se rozhodli najít pro naše loďky nové alternativy plaveb. Ololoď Kordulka tak zamířila na řeku Bečvu do Přerova. Loď Marie Terezie zůstává v Olomouci, pluje po nové trase, přičemž začátek plavby se přesunul k posezení U Vodníka v Nových Sadech," uvedl Pelikán.

Výletní loď Kordulka pojme 12 cestujících. Řeku Moravu brázdila několik let, loni k ní přibyla mladší sestra Marie Terezie se stejnou kapacitou. Poptávka po výletních plavbách Olomoucí podle Pelikána roste, přičemž mezi klienty přibývá zahraničních turistů. Výletní loď v Olomouci často sloužila i pro soukromé akce, jako jsou rodinné oslavy či firemní večírky.

Výletní plavby na Bečvě v Přerově chyběly, což byl také důvod, proč Kordulka zamířila právě sem. Organizátor plaveb uvádí, že plavby nabídnou výletníkům dosud neznámé pohledy na město. „Přemýšlel jsem o tom, že bych Přerov výhledově někdy rád splavnil. Letos vzhledem k protipovodňovým opatřením, která nastala v Olomouci, jsem věděl, že dvě lodi v Olomouci nebudou a že je to ideální příležitost tuto myšlenku zrealizovat," řekl Pelikán.

Přerovské přístaviště se nachází u Centra Mlýn na pravém rohu Bečvy hned naproti historických hradeb. Loď bude jezdit v podobném režimu jako v Olomouci - každý den mimo pondělí. Rezervační systém bude na stránkách www.plavbyprerov.cz. Podle organizátora plaveb bude vody v Bečvě pro výletní loď dostatek. „Vody je hodně, úsek je chráněn jezem, takže nezávisí na tom, jaká je vodní hladina na řece Bečvě," doplnil Pelikán. Trasa plavby trvající 45 minut povede proti proudu řeky Bečvy od přístaviště kolem historické části města k tenisovým kurtům a následně po proudu k železničnímu mostu a zpět. Plavba je doprovázená výkladem o historii a vývoji města.

Autoři | Foto Jindřich Karas

Štítky loď, Ololoď, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.