sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Houby v lesích už rostou. Tento rok téměř o měsíc dřív, než loni

Až o měsíc dříve začali letos chodit houbaři z lesů na střední Moravě s plnými košíky. Rychlejší nástup letního počasí se podle mykologů podepisuje i na jejich skladbě. Již nyní se podle nich začaly v lesích objevovat podzimní druhy, řekl přerovský mykolog Jiří Polčák. Úrodu si mohli sběrači dosud užít především ve vyšších polohách, kde se tropické teploty tak neprojevily. Se současným ochlazením a deštěm by se mohly houby objevit i v níže položených lesích.

„Houby začaly růst už na konci května, kdy to bylo zatím dosud nejlepší. Rostly poměrně dost do poloviny června, i když byly hodně červavé. V lesích se objevily především hřibovité houby, jako hřib dubový, hřib smrkový, kozák habrový či křemenáč osikový. Houby se dají nalézt i nyní, pomůže tomu hlavně současný déšť a ochlazení," uvedl Polčák.

Posunutí sezony se podepsalo i na druzích, už nyní nacházejí odborníci v lesích i houby typické spíše pro začátek podzimu. V lesích se už objevil podle Polčáka například ryzec smrkový či ryzec lososový. „Rostou i houby jedovaté. V lesích se objevila například spousta muchomůrek tygrovaných, která má ráda poměrně velké teplo, ale objevily se i muchomůrky zelené," řekl mykolog.

Odborníci už našli v lesích i raritní houby, patří k nim například hřib šedorůžový, který byl popsán byl jako nový druh pro vědu v roce 2014 v Beskydech. Podle Polčáka se již objevil také vzácný hřib přívěskatý a velmi vzácný jedovatý hřib Moserův, který byl dosud nalezen jen v Beskydech a v Javorníkách.

Loni o prázdninách byl na střední Moravě hub nedostatek, způsobený byl především dlouhodobým suchem a vysokými teplotami. V porovnání s předchozími lety byla podle odborníků situace o něco horší, sezona se rozjela až v polovině září. Svědčí o tom nakonec i počet rekordních zhruba 350 druhů hub, které se podařilo přerovským mykologům shromáždit z lesů na střední Moravě na tradiční výstavu hub.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.