úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Návštěvníky turistické stezky Předmostím až do Pravěku čeká omezení kvůli stavbě dálnice D1

Stavba dálnice D1 u Přerova přetnula turistickou stezku Předmostím až do Pravěku. Loni se na ni kvůli poznání pravěké historie a především světoznámého archeologického naleziště vydalo 2000 lidí, v nadcházející turistické sezoně musejí počítat zhruba v polovině trasy s omezením. Turisté se však mohou v místě přetnutí trasy napojit na naučnou stezku školy Komenského, řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Kvůli stavbě dálnice bude muset město vytyčit novou trasu.

Zhruba tříhodinová trasa stezky s názvem Předmostím až do Pravěku vede z přerovské místní části Předmostí na Čekyňský kopec a zpět. Čítá devět zastavení, stavba dálnice ji přetnula mezi pátým a šestým úsekem. „Nyní je tam staveniště. V místě přerušení je možnost napojení na trasu naučné stezky Základní školy Komenského Po stopách mamutů," uvedla Chalupová.

Stezka Předmostím až do Pravěku je součástí stejnojmenného česko - polského projektu Přerova s polským městem Ozimek. Obě města spojuje existence světoznámých archeologických nalezišť a zájem představit pravěkou historii návštěvníkům. Trasa začíná u předmosteckého hřbitova a vede přes Památník lovců mamutů, kde mohou návštěvníci spatřit výsledky nejnovějších archeologických výzkumů, ale i přes archeologickou lokalitu Skalka či Hradisko. Město bude muset kvůli dálnici vytyčit novou trasu. „Zatím nevíme, kudy povede, bude se tím zabývat pracovní skupina. Předpokládáme, že první říjnový víkend, kdy se koná pochod Po stopách lovců mamutů, už lidem řekneme jinou trasu," doplnila Chalupová.

V přerovském Předmostí je jedno z nejznámějších evropských archeologických nalezišť starší doby kamenné. Město zde vybudovalo Památník lovců mamutů, kde jsou zakonzervované pravěké nálezy z této oblasti, a naučnou stezku. Později otevřelo také infocentrum. Naučná stezka a památník leží nedaleko největšího nalezeného souboru lidských ostatků archaické formy homo sapiens sapiens. Hromadný hrob v roce 1894 objevil archeolog Karel Jaromír Maška. Nejvýznamnější část pravěkého naleziště je ale zastavěna sídlištěm, archeologové jsou však v této lokalitě nadále úspěšní.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky turisté, stezka, dálnice, omezení, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.