sobota 20. dubna 2024 Marcela

Moravské filharmonie hledá nového šéfdirigenta, Petr Vronský po 13 sezónách končí

Nadcházející sezona v Moravské filharmonii Olomouc (MFO) se ponese ve znamení hledání nového šéfdirigenta. Dosavadní šéfdirigent Petr Vronský, který v Olomouci vedl pod svou taktovku orchestr 13 sezon, skončil, ve filharmonii však zůstane coby umělecký garant. Potenciální adepti na toto místo se posluchačům představí na sedmi koncertech, které budou tvořit hlavní koncertní řadu příští sezony, řekl novinářům ředitel MFO Jonáš Harman.

Filharmonie podle něj nemá termín, dokdy má šéfdirigenta vybrat. „Byli bychom rádi, kdyby se tak stalo na konci následující sezony. Ale vzhledem k tomu, že je to zdlouhavý proces, nemusí se to podařit. Cílem je to vyřešit co nejdřív, ale volbu neuspěchat. Příští sezona je za tím účelem takto postavena, v jednotlivých koncertech hlavní řady i těch mimořádných se představí dirigenti, kteří představují naši oblast zájmu," řekl dnes Harman. Role šéfdirigenta je pro filharmonii zásadní, protože podle ředitele průběžně dohlíží na uměleckou úroveň koncertů, účastní se i konkurzů, může ovlivňovat dramaturgii, obsazení i personální otázky.

Podle Vronského by mělo jít o českého šéfdirigenta, ať už kvůli snazší komunikaci či stejným tradicím. Adepti se představí v sedmi koncertech hlavní řady. „Bude se jednat jak o osobnosti, které orchestr i publikum zná, jako jsou například pánové Vavřínek, Kučera či Klecker, tak i o nová jména, zejména z nově nastupující a velmi dobře vybavené generace dirigentů. Zde můžeme jmenovat například pány Rožně, Šedivého, Prášila či Kománka," uvedl Vronský.

V nadcházející koncertní sezoně se posluchači mohou těšit na renomované sólisty, stálice české hudební scény, jako jsou například houslista Ivan Ženatý a Pavel Šporcl či klavírista Ivo Kahánek, tak i na nová jména, pro které bude vystoupení na půdě olomoucké filharmonie premiérou. Půjde například o francouzského klavíristu Rémiho Gemieta, polského kytaristu Lukasze Kuropaczewského či švýcarského dirigenta Christiana Knüsela.

Filharmonie přichází do nadcházející sezony s novým systémem koncertních řad. Vedle hlavní řady s osmi koncerty ve čtvrtek a její zmenšené verze s pátečními reprízami se v nabídce objevují koncerty komorní a též koncertní cyklus s názvem Patriot zahrnující koncerty mladých olomouckých talentů.

Autoři | Foto By VitVit [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky Petr Vronský, dirigent, Moravská filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.