sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

FOTO: Plavecký stadion zdobí nová tobogánová věž, otevřena bude začátkem prázdnin

Olomoucký plavecký stadion zdobí nová, téměř devítimetrová toboganová věž. Město přišla na téměř 24 milionů korun. Původní letitou vodní atrakci dělníci nedávno zbourali, protože už byla ve špatném technickém stavu. Tobogan bude uveden do provozu začátkem prázdnin, řekli dnes novinářům zástupci radnice.

„Výstavba nové toboganové věže je další klíčovou etapou postupné modernizace plaveckého stadionu. Délka dráhy toboganu je 77 metrů, výška věže přesně 8,8 metru a sklon má 11,4 procenta," uvedl náměstek primátora Filip Žáček.

Stavbě nové toboganové věže předcházela na přelomu dubna a května loňského roku demolice té původní. Dělníci tehdy tobogán rozebrali včetně sklolaminátového tubusu. Odbourali také základovou desku betonové podlahy. Důvodem demolice byl havarijní stav konstrukce a vysoký stupeň koroze. „Samotné stavební práce na nové vodní atrakci znamenaly nejen vlastní výstavbu dráhy a věže, ale i dodávky a montáže zařízení pro vytápění, novou vzduchotechniku, dodávku zařízení zdravotně technických instalací, elektroinstalací i úpravu technologie vody k tobogánu a dojezdovému bazénu," doplnila mluvčí radnice Radka Štědrá.

Výstavba toboganové věže je pokračováním modernizace plaveckého areálu. Loni v létě byla v krytém plaveckém stadionu dokončena jedenáctimilionová investice do nových šaten, vstupu i vzduchotechniky. V roce 2013 město s pomocí evropských dotací dokončilo rekonstrukci venkovního bazénu, která stála 48 milionů korun. Vyměněna byla nejen vana velkého bazénu, která je nyní z nerezového materiálu, ale také dětský bazének. Nové zázemí dostali plavčíci a děti mají u terasy restaurace k dispozici nové hřiště. V okolí venkovního bazénu jsou nové lavičky, lehátka i betonové sedáky. O dva roky později bylo v areálu krytého bazénu vybudováno nové sociální zázemí.

Plavecký bazén patří mezi nejvytíženější sportovně-relaxační zařízení ve městě. Návštěvnost krytého bazénu se pohybuje ročně kolem 300.000 návštěvníků. Letošní letní sezona byla zahájena díky teplému počasí už začátkem června. Školáci, kteří dnes donesou vysvědčení s vyznamenáním, mají v tento den vstup do areálu plaveckého stadionu zdarma. Ostatní mají v poslední den školního roku po předložení vysvědčení slevu 30 procent ze vstupného.

 

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.