pátek 29. března 2024 Taťána

Na Jesenicko vyrazí 150 dobrovolníků, v rámci SummerJob tam budou pomáhat lidem v domácnostech

Sekání trávy, natírání plotů či práce na zahradě bude náplní příštího týdne pro zhruba 150 dobrovolníků z republiky, kteří přijedou pomáhat lidem na Jesenicko. Pracovat budou přibližně ve stovce domácností. Dobrovolnický projekt s názvem SummerJob potrvá od neděle do 8. července v obcích Vápenná, Žulová, Černá Voda a Skorošice. Podle tamních starostů kromě pomoci oživí dobrovolníci dění v obcích i díky kulturním či společenským akcím, které projekt provázejí.

SummerJob se letos koná podeváté, v okolí Vápenné jde o třetí a zároveň poslední ročník. Dobrovolníci budou nezištně pomáhat zejména ve velkých rodinách nebo u seniorů a nemocných. „Máme přihlášeno více než sto domácností, kde budeme během týdne pracovat," informovala jedna z organizátorek projektu Dominika Cvejnová. Nejčastější budou natírání plotů, práce na zahradě nebo příprava dřeva na zimu. „Máme však mezi sebou i pracanty, kteří se nezaleknou ani technicky náročnějších činností, jako je pomoc na stavbě či při bourání objektů," doplnila Cvejnová.

Základnu budou mít dobrovolníci ve Vápenné. Obec s necelými 1300 obyvateli tak navýší během týdne počet lidí o víc než deset procent. Podle starosty Vápenné Leoše Hanniga je to pro obec významným oživením.

„SummerJob je tady již potřetí, první byl ve Vápenné, poté jsme přibrali i ostatní obce. Ohlasy jsou skvělé. Nejenže pomáhají lidem v rutinní práci, jako je sekání dřeva a trávy, ale vymýšlejí také kulturní program. Je to také oživení obce, na té obci to jde vidět," řekl dnes starosta Hannig.

Mezi letošní doprovodný kulturní program bude patřit například koncert kapely Circus Brothers, která se prezentuje dynamickou hudbou s prvky balkánské muziky, beseda se známým novinářem Jindřichem Šídlem či divadelní představení Dohráno, Cyráno. Organizátoři akce chystají také fotbalový turnaj, ve kterém se střetnou týmy fotbalových dobrovolníků ze SummerJobu s týmy z okolních obcí, taneční zábavu či společnou bohoslužbu. Projekt završí příští sobotu závěrečný zábavní večer s názvem SMJ fest. Vstupné je na všechny programy dobrovolné. Bližší informace o akcích a projektu lze nalézt na stránkách www.summerjob.eu.

SummerJob je dobrovolnická brigáda ve vesnicích a městečkách českého pohraničí. První tři roky projekt působil na Manětínsku v Plzeňském kraji, poté další tři roky zamířil na Broumovsko v kraji Královéhradeckém a nyní třetím rokem pokračuje v podhůří Rychlebských hor v Olomouckém kraji.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky SummerJob, pomoc, dobrovolnictví, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.