pátek 26. dubna 2024 Oto

Univerzita Palackého bude o prázdninách školit středoškoláky v diplomacii

Univerzita Palackého bude na přelomu července a srpna školit středoškoláky v diplomacii. Týdenní letní studium bude zaměřeno na mezinárodně-politické dění a roli České republiky ve světovém kontextu. Letní školu diplomacie pořádá olomoucká univerzita podruhé společně s ministerstvem zahraničí. Určena je středoškolákům ve věku 16 až 19 let. Škola se uskuteční v termínu od 27. do 31. srpna, informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Cílem projektu je posílit u mladé generace zájem o dění v českém i zahraničním prostředí. Druhý ročník se ponese v evropském duchu. Zaměří se na současné výzvy Česka a Evropské unie. „Naše škola je ojedinělým projektem ve střední Evropě, ne-li v kontextu Evropy jako takové. Vedle Letní školy evropských studií v Telči pro diplomaty, kterou ministerstvo organizuje již od roku 1994, vznikla unikátní letní škola pro mladší generaci," uvedl Daniel Marek z pořádající katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Během týdenního letního studia se budou moci středoškoláci setkat s předními experty ministerstva zahraničí, příslušníky armády i členy diplomatického sboru, kteří budou přednášet a zároveň povedou i diskuzi o aktuálních tématech. Do programu se zapojí i většina vyučujících katedry, přednášet bude také politolog a zároveň vedoucí katedry Tomáš Lebeda.

Účastníci kurzu zavítají také do vojenského útvaru v Přáslavicích, kde se bude hovořit o české armádě, o významu NATO a české roli v něm. Závěr týdne pak bude patřit zkušeným diplomatům z ministerstva zahraničí. "Přístupu odborníků z tohoto ministerstva si velmi vážíme, konzultovali jsme s nimi celý program školy," doplnil Marek. Letní škola diplomacie je zdarma, studenti si hradí pouze ubytování a stravu. Skončí 31. srpna předáním certifikátu o absolvování.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Univerzita Palackého, diplomacie, školení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.