čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Šumvald oslaví zisk titulu Vesnice roku Olomouckého kraje na konci července

Až na konci července oslaví obyvatelé Šumvaldu na Olomoucku titul Vesnice roku Olomouckého kraje. Stane se tak při oficiálním předáním titulu a obec kvůli tomu chystá kulturní program s posezením, řekl starosta obce Josef Šenk. Šumvald a místní část Břevenec s téměř 1700 obyvateli se do soutěže přihlásil poprvé. Podle starosty je získaný titul vítězstvím všech obyvatel, kteří se maximálně podílejí na životě v obci. Svědčí o tom bohatý kulturní a společenský program, který čítá ročně několik desítek akcí.

„Oficiální předávání titulu bude v pátek 27. července od 15:00. Po oficiální části chystáme kulturní program, půjde o hudbu a podvečerní posezení," uvedl starosta Šumvaldu. Podle něj si obec vítězství zasloužila především díky bohatému kulturnímu programu, na kterých se podílí 13 spolků.

Výsledky krajského kola soutěže Vesnice roku byly vyhlášeny v polovině června; vítězná vesnice postoupí do celostátního kola soutěže. Obec přijala výsledky soutěže s nadšením, její vedení je vyhlásilo také obecním rozhlasem. Poděkování občanům a místním spolkům, kteří se zapojili do příprav soutěže, stojí i na stránkách obce.

Šumvald leží v severní části Hornomoravského úvalu na Uničovsku. V roce 1971 byl k Šumvaldu připojen Břevenec. Šumvald je vyhlášen svým rybníkem s dlouhou historií, který sahá až do poloviny 16. století. V obci je také několik památek, jde o farní kostel sv. Mikuláše z poloviny 14. století, barokní sochu sv. Jana Nepomuckého z roku 1725 a také kapli sv. Antonína Paduánského, která stojí v Břeveneci. Obec má za sebou investice do oprav školy nebo veřejných prostranství, uvedlo hejtmanství.

Podle Šenka soutěžila celá obec, prezentace spolkového a kulturního života se účastnily stovky lidí, kteří si vzali kvůli tomu dovolenou. Vítězství si obec zasloužila i díky řadě aktivit. Patří k nim například Velikonoční slépka, tradiční Masopust, ale i Dýňobraní, Traktoriáda či Čertí šaráda. Nedávno se konal turnaj v malé kopané. „Kulturní program obce je opravdu bohatý," uvedl starosta Šenk. Obec se chystá nyní na zářijovou prezentaci pro celostátní kolo. "Obyvatele chceme požádat o podporu a požádat je, jestli půjdou do toho s námi spolu," doplnil starosta.

Na aktivitách se podílí například občanské sdružení Pulchra Silva. „Snažíme se přiblížit lidem slavnou historii Šumvaldu. Vytváříme v obci muzeum, ve kterém chceme představit nejstarší doložené listiny. Děláme i řadu dalších akcí, jako je naučná stezka obcí, zlatonosný háj, Barevný víkend či oživlý betlém," řekl za občanské sdružení Jaroslav Krestýn. V obci fungují také dobrovolní hasiči, Sokol či centrum pro rodiče s dětmi.

Druhou pozici v klání Vesnice roku Olomouckého kraje obsadil Bělotín na Přerovsku a třetí skončily Svésedlice na Olomoucku. První Šumvald od hejtmanství dostane odměnu 300 tisíc korun, Bělotín získá 200 tisíc korun a Svésedlice 100 tisíc korun. Porota letos v Olomouckém kraji vybírala z 11 přihlášených obcí, ve srovnání s loňskem jich bylo o čtyři méně. Zájem o soutěž podle hejtmanství v posledních letech klesá.

 

Autoři | Foto By This image is a work by Wikipedia and Wikimedia Commons user Aktron. When reusing, please credit me as: Aktron / Wikimedia Commons.I would appreciate being notified if you use my work outside Wikimedia.Do not copy this image illegally by ignoring the t

Štítky vesnice roku, oslava, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.