čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Cyrila a Metoděje si připomínáme 5. července, přestože toto datum s jejich životem nemá souvislost

5. července si v České republice připomínáme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje jako státní svátek. A nejen u nás, ale i na Slovensku, v Chorvatsku nebo v jiných zemích. V roce 863 přišli bratři ze Soluně na Velkou Moravu v rámci misie, aby prosadili staroslověnštinu jako jazyk pro bohoslužby.

Svatý Konstantin
(827, Soluň – 869, Řím)
Patřil k nejvýznamnějším učencům své doby, byl teologem, řečníkem, profesorem filozofie v Konstantinopoli (dnešním Istanbulu) a polyglotem. Později přijal jméno Cyril.​

Svatý Metoděj
(813 v Soluň – 885 Velkomoravská říše)
Byzantský státní úředník. Po Konstantinově smrti se ujal vedení velkomoravské misie a završil jejich společné dílo.

5. července se příchod Soluňských bratrů připomíná, ačkoliv nemá zřejmou souvislost s jejich životem. Na Velkou Moravu sice Cyril s Metodějem dorazili v roce 863, ale stalo se tak pravděpodobně už v květnu onoho roku.

Zajímavostí pro olomoucký region je, že poprvé byly oslavy výročí příchodu věrozvěstů stanoveny na 5. července v roce 1863 na žádost olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberka. Tehdy šlo o tisícileté výročí příchodu bratrů ze Soluně na Velkou Moravu. Jedním z důvodů pro připomínání příchodu právě v toto datum je nevhodná roční i liturgická doba dřívějšího data 9. března a také vzrůstající kult Jana Husa, jehož svátek připadá na 6. července.

Foto By Josef Zelený (1824 - 1886) [Public domain or Public domain], from Wikimedia Commons

Štítky svátek, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.