čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Mauzoleum v Bezručových sadech čekají další opravy, budou zaměřeny na exteriér a interiér kaple

Začátek druhé etapy oprav Jihoslovanského mauzolea je za dveřmi. Opravy se nyní zaměří na interiér a exteriér kaple a celá etapa bude trvat od 22. března do 31. července roku 2019.

„Při první podetapě bude opravován exteriér kaple, stavebníci dají objektu nové omítky a zrenovují také schodiště do kaple. Opravena bude střecha podloubí i kupole kaple,“ popsal část prací náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Dělníci se při opravě zaměří i na podlahu kaple. Bude také demontována stará elektroinstalace a přibude nové osvětlení loubí. „Přibude také kamerový systém a poplachový zabezpečovací systém, který pomůže udržovat objekt po rekonstrukci v dobrém stavu a ochránit ho před útoky vandalů,“ dodal Šnevajs. 

Mauzoleum je místem posledního odpočinku 1187 jihoslovanských vojáků, kteří zemřeli v moravských nemocnicích během 1. světové války či po válce. Autorem stavby je olomoucký architekt Hubert Aust, autorem sochařské výzdoby je známý olomoucký sochař Julius Pelikán. Objekt byl dokončen v roce 1926.

V druhé polovině etapy proběhne oprava interiéru. Budou se dělat nové omítky, nástěnné malby v kapli, opravovat se budou i dřevěné a kokové výplně otvorů a obnovení větracích mřížek. Ve finále bude instalován požární detekor a také napájecí zdroj pro kamerový systém.

„Předpokládané náklady na druhou etapu jsou 6 457 000 korun, z toho více než 2,9 milionu korun činí dotace od Ministerstva obrany ČR,“ uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček. Celkové náklady na všechny tři etapy rekonstrukce mauzolea se pak přiblíží částce 20 milionů korun.

Autoři | Foto Evelina Luckyscente

Štítky mauzoleum, Bezručovy sady, opravy, 2. etapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.