pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Olomoučtí bezdomovci provázejí "městskou divočinou." Podívejte se na fotky z prohlídky

PR článek

Prohlídky Olomouce z jiné perspektivy, než z jaké ji poznají běžní turisté, nabízí sociální projekt s názvem Pragulic. Zájemce o prohlídky městem totiž provázejí lidé bez domova. Cílem prohlídek jsou přitom docela obyčejná místa Olomouce, na která však průvodci nabízejí velice nevšední náhled.

Prohlídku Olomouce jsme zahájili pod sochou Tomáše Garrigua Masaryka na Žižkově náměstí, kde nás přivítal pětašedesátiletý bezdomovec Jelen, který na místě rovnou začal vyprávět svůj příběh, který ho z Opavy zavedl na olomoucké ulice.

Mezi lety 2009 a 2012 žil Jelen na ulici. Od roku 2012 skládá hlavu v ubytovně v Pavelkově ulici u Olmy. Kromě toho, že má Jelen vystudovanou vysokou školu, je i kulturně založený. Působí v Divadle na cucky, věnuje se slam poetry, podílí se na organizaci akce Noc venku, zazpíval si v jednom ze světově nejproslulejších operních domů La Scala v Miláně a před Vánocemi má v plánu vydat svou druhou básnickou sbírku.

Během asi hodinu a půl dlouhé prohlídky přišla řeč i na absolutně praktické věci ze života bezdomovců. Zjistili jsme, na jakých místech v Olomouci lidé bez domova nejčastěji spí, proč je lepší spát pod širákem a ne ve stanu, ale bavili jsme se i o neustálých problémech mezi bezdomovci a policisty nebo o tom, na kterém olomouckém sídlišti jsou lidé nejštědřejší a nechávají v odpadcích nejvíc potravin.

Trasa prohlídky vedla od Žižkova náměstí přes park pod dómem svatého Václava na Lazce okolo Mlýnského potoka k Androvu stadionu a poslední zastávka byla u Husova sboru. To je trasa, po které provádí Jelen. Druhý průvodce Sandy vede prohlídky po trase vedoucí z Náměstí hrdinů přes Horní náměstí kolem kina Metropol a tramvajového depa do parku pod letním kinem.

Prohlídky si můžete rezervovat na stránkách olomouc-pragulic.cz.

Foto Michaela Valsová

Štítky společnost, bezdomovci, Pragulic, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.