čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na olomouckém hřbitově se opravují chodníky. Použije se dlažba po rekonstrukci ulice 1. máje

Čtyři dlouhé chodníky na hřbitově v Neředíně dostávají nový povrch. Jsou dlážděny kostkami, které v milosti tvořily cestu v ulici 1. máje.

„Ústřední hřbitov navštěvuje velké množství lidí, mezi nimiž bývá i mnoho seniorů. Dobrý stav cest je tedy velmi důležitý a rekonstrukce potřebná,“ komentoval akci náměstek primátora Ladislav Šnevajs. „Jako bonus pak vnímám to, že se na hřbitově objeví kvalitní dlažební kostky, které už dříve spolehlivě sloužily na jiném místě Olomouce.“

Celkově se na hřbitově opravuje přiblizně 800 metrů čtverečních chodníků. Konkrétně se jedná o lipovou alej od ústřední kaple ke zdi směrem ke Globusu, cestu od ústřední kaple katalpovou alejí k hrobce Primavesi, napojení od památníku americkým letcům k ústřední aleji a o rekonstrukci stávající mlatové cesty mezi urnovými hroby.

V posledním případě se jedná o chodník o šířce 1,2 metry, vybudovaný v první fázi krematoria ve 30. letech 20. století. Je již za hranou životnosti a stávající stav není příznivý pro starší občany. „Tento úsek považujeme za pilotní, pokud se osvědčí, budou tímto způsobem v příštích letech opraveny stejně historické a špatně pochozí cesty mezi urnovými hroby, a to v oblasti vlevo od příchodu ke krematoriu a vlevo od vlastní budovy krematoria,“ uvedl ředitel Hřbitovů města Olomouc Evžen Horáček.

Práce na všech cestách začaly už v červnu a předpokládaný termín ukončení investiční akce je 10. září 2018. Celkové náklady činí 1 680 080 korun včetně DPH.

Foto archiv HMO

Štítky hřibitov, opravy, chodníky, ulice 1. máje, dlažba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.