čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Rada města rozhodla, že na místě bývalé železniční lávky v Hejčíně vznikne podchod

Město definitivně rozhodlo o náhradním řešení pro občany Hejčína, které donedávna spojovala s centrem města lávka nad železnicí. Ta ale musela jít kvůli havarijnímu stavu k zemi. Město teď potvrdilo, že na místě vznikne podchod.

Město posuzovalo mnoho variant a nakonec doporučilo zbudovat pod železniční tratí podchod. Schválená varianta podchodu počítá s přístupem z ulice Václavkovy, Na Trati a zcela nově také z ulice Kašparova. Prostranství podchodu navíc doplní lavičky a zeleň.

Lávka nad železniční tratí byla postavena v roce 1984. V roce 2008 byl mostní prohlídkou konstatován její špatný stav. Následně zpracovaný odborný posudek a návrh technického řešení znamenal prodloužení životnosti lávky jen o několik let. Důvodem k definitivnímu uzavření byl závěr z hlavní mostní prohlídky na podzim 2017, který konstatoval korozi hlavního nosníku i poruchy betonových patek nosných stojin. Kvůli těmto závažným poruchám nebylo možné garantovat její další fungování pro veřejný ani drážní provoz a bylo nařízeno její uzavření s platností od konce roku 2017.

„Rozhodovali jsme na základě vyhodnocení vstupních podkladů a předpokládaného vývoje. Možnosti řešení jsme prověřovali a posuzovali skutečně velmi pečlivě. Jako variantu doporučila rada města studii, která umožní překonat železniční trať prostřednictvím podchodu s přístupem od ulice Václavkovy a Na Trati i s přístupem od ulice Kašparovy,“ popsal řešení náměstek primátora Aleš Jakubec. V ulici Na Trati je v této variantě navržena také úprava nevyužitého prostoru pro zeleň s mobiliářem a dětským hřištěm.

„Prostranství před a za podchodem budou mít zeleň, lavičky, osvětlení a doplní je i bezpečnostní prvky kamerového systému. Detaily těchto ve studii navržených opatření budou specifikovány v dalších stupních projektové dokumentace,“ ujišťuje náměstek pro oblast koncepce a rozvoje Aleš Jakubec.

Varianta také počítá s pevným oplocením železniční tratě tak, aby do ní nemohli vstupovat lidé.

Předpokládané náklady na stavbu podchodu jsou 21 milionů korun. Město prověřilo i možnost získání dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, a za splnění určitých podmínek bude moci dosáhnout až na 100 % dotace.

Autoři

Štítky podchod, lávka, Václavkova, Hejčín, Kašparova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.