čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Potravinářská inspekce zjistila v obchodním řetězci Tesco čaj s nebezpečnými alkaloidy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v sítí obchodního řetězce Tesco nevyhovující bylinný čaj. Podle laboratorní analýzy obsahoval nebezpečný atropin a skopolamin, tropované alkaloidy, u kterých jsou prokázány negativní účinky na lidské zdraví.

SZPI zjstila přítomnost uvedených látek v porcovaném bylinném čaji s názvem Tesco Mix of Herbs, který prodávala distribuční sít společnosti Tesco Stores.

Laboratorní analýza v akreditované laboratoři SZPI potvrdila přítomnost atropinu v množství 213 μg/kg a skopolaminu v množství 44,7 μg/kg. Atropin a skopolamin jsou tropanové alkaloidy se známými negativními účinky na lidské zdraví a nesmějí být v potravinách přítomny,“ vysvětlil referent mediální komunikace SZPI Radoslav Pospíchal.

Potravina nesla označení data minimální trvanlivosti do května 2019, šarže L3496/2/125. Jejím distributorem na českém trhu byla společnost Tesco Stores Česká republika, Vršovická 68/1527, 100 00 Praha.

„Čaj není vhodný k lidské spotřebě a to především v případě dětí a starších lidí a inspekce spotřebitelům doporučuje, aby se vyhnuli konzumaci uvedené šarže,“ doplnil Pospíchal.

Obchodnímu řetězci bylo uloženo opatření k okamžitému stažení předmětné šarže ze všech svých provozoven. Navíc bude zahájeno správní řízení o uložení sankce.

Autoři | Foto Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Štítky nebezpečný čaj, alkaloidy, Tesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.