úterý 19. března 2024 Josef

V rozáriu se vybuduje nový mobiliář. Bude stát 1,7 milionu korun

Nový mobiliář včetně veřejného osvětlení instalují letos dělníci do rozlehlého areálu rozária v sousedství historického centra Olomouce. Projekt bude stát 1,7 milionu korun.

„Předmětem stavebních prací je vybudování nového parkového osvětlení podél hlavní komunikace a umístění venkovního mobiliáře. Ten zahrnuje židle, dřevěné pódium, stojany na kola a odpadkové koše. Předpokládané náklady jsou 1,7 milionu korun," uvedl náměstek primátora Filip Žáček.

Rozárium bylo v letech 2015 a 2016 rekonstruováno a první etapa jeho obnovy tehdy stála 24 milionů korun. Projekt byl financován s pomocí dotací Evropské unie.

"Provoz venkovního prostoru rozária po jeho obnově ukončené na jaře 2016 poukázal na to, že mobiliář není dostatečný. Z tohoto důvodu jsme se jej nyní rozhodli doplnit o další praktické prvky. Věřím, že se toto rozhodnutí setká s přízní všech návštěvníků areálu," uvedl primátorův náměstek Aleš Jakubec.

Oprava rozária v letech 2015 a 2016 zahrnovala výstavbu nového vstupního objektu, kanalizace, přípojky vody i prostoru pro odpočinek návštěvníků. Dělníci vybudovali ipodzemní nádrže na zadržování dešťové vody, která slouží k zavlažování záhonů růží. Rekonstruována byla umělá jezírka i betonové plochy. Součástí projektu bylo vybudování herní plochy pro pétanque i louky pro pořádání pikniků či posezení u grilu.

V dalších dvou fázích rekonstrukce, které jsou zatím pouze na papíře, by mělo být vybudováno zázemí rozária, obnovena zeleň a v plánu je také výstavba návštěvnického centra. Areál olomouckého rozária je rozlohou 3,5 hektaru druhým největším prostorem svého druhu v České republice. Květinová sbírka růžové zahrady čítá zhruba 400 záhonových sadových a popínavých odrůd růží.

Autoři | Foto archiv rozária

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.