pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoučané mají možnost při pití kávy šetřit přírodu s novým olomouckým projektem "Půjč si kelímek"

Olomoucké kavárny dnes odstartovaly společný projekt “Půjčte si kelímek”. Jeho cílem je nahrazení jednorázových nerecyklovatelných kelímků udržitelnějším řešením.

Podle získaných dat se v Olomouci každý měsíc spotřebuje 6000 - 8000 kelímků na kávu. Současné technologie neumožňují jejich recyklaci a tak končí drtivá většina z nich na skládce nebo ve spalovně. Kompostovatelné alternatinavy pak narážejí na nerozvinutý systém svozu organického odpadu a také na vyšší pořizovací cenu.

Iniciátoři projektu - Café La Fée, Kafé Kodó a Naše Café spatřují řešení v tzv. cirkulární ekonomice - vytvoření systému vratných zálohovaných kelímků pro celé město. Jsou vyrobeny z polypropylenu a při správné péči dokáží postupně nahradit až 1000 jednorázových. Navíc jsou vyrobeny z recyklovatelného materiálu a po vyhození mohou opět posloužit jako surovina.

Jak systém funguje?
Zákazník si nechá kávu připravit do půjčeného kelímku, za který zaplatí zálohu 50 Kč. Ta je mu vyplacena zpět pro jeho navrácení. Kelímek je pak možné vrátit klidně i použitý špinavý v kterékoli kavárně zapojené do projektu.

„Před několika měsíci jsme v naší kavárně začali nahrazovat jednorázové plasty udržitelnější variantou. Reakce našich zákazníků byla úžasná. Proto jsme se rozhodli udělat něco i s kelímky na kávu s sebou. Inspiraci a spolupráci jsme našli v Německu, kde podobné systémy fungují už několik let. Zástupci tamního projektu CupForCup nám poskytli první kelímky a cenné know-how.  Zatím jsme zapojeni v projektu my, Kafé Kodó a Naše Café. Počítám s tím, že další kavárny budou brzy přibývat. Čím víc nás totiž bude, tím větší bude mít projekt dopad a bude pohodlnější pro naše zákazníky.” říká k tomu iniciátor projektu Jan Havránek z Café La Fée.

Tisková zpráva

Štítky příroda, půjč si kelímek, Café La Fée, Kafé Kodó, Naše Café

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.