pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Univerzita představí komiks o zlomových okamžicích dějin Československa

Výročí 100 let od založení Československa si bude Univerzita Palackého v Olomouci připomínat hned několika aktivitami. Vedle říjnové, programově pestré oslavy na olomouckém Dolním náměstí připravuje také speciální komiks, který stručnou a nápaditou formou přiblíží události dvou historicky významných dat pohledem všedních olomouckých hrdinů a postav fiktivních i skutečných.

Zatímco první část komiksu s názvem Budoucnost ve vlastních rukách se bude věnovat optimismu přicházejícímu s rokem 1918, druhá část s názvem Probuzení do temnoty ukáže šok a beznaděj převládající po okupaci v srpnu 1968. Ukotvení těchto událostí do regionálního rámce Olomouce a blízkého okolí dává příběhům novou a pro Olomoučany přitažlivou perspektivu.

Univerzita Palackého na komiksu spolupracovala se dvěma svými absolventy, pracujícími v kreativní sféře – výtvarníkem Ticho762 a scenáristou Martinem Šinkovským. „Při psaní jsem na historických událostech vystavěl fiktivní, ale uvěřitelné a době odpovídající příběhy, které by ke komiksu měly přitáhnout všechny věkové kategorie. Zatímco rok 1918 směřuje z deprese k optimistické budoucnosti, léto ’68 jde přesně opačným směrem. V obou případech je zlomem právě ona historická událost – vznik Československa a okupace ‚spřátelených‘ vojsk v čele s tehdejším Sovětským svazem,“ popsal Šinkovský. „Abychom do toho příběhu dostali správnou dobovou a místní atmosféru, použili jsme ukázky z tehdejších médií. Ať už šlo o krátké zprávy z Olomouce a ze světa, nebo o reklamy. Těmito mediálními vsuvkami jsme narušovali děj, čímž dostal příběh rytmus a autenticitu let ’18 a ’68," doplnil kreslíř Ticho762 k výtvarnému stylu komiksu. Pro větší hodnověrnost přitom cíleně pracoval s černobílým formátem.  

Komiks se může stát vítanou pomůckou učitelů dějepisu a historie. Výklad moderních dějin prostřednictvím netradičního a zábavného formátu totiž nejvíce osloví právě studenty základních, středních, potažmo vysokých škol,“ řekla mluvčí olomoucké univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. „Zaujme však nepochybně i širší veřejnost z řad pamětníků a pozdější husákovské generace,“ doplnila.

Komiks bude k dispozici bezplatně na internetu a distribuován ve formě tištěného sešitu. Ten bude zdarma nabízen na akcích spjatých s univerzitou. K dispozici by měl být již na zářijovém StreetArt Festivalu Olomouc, především ale pak na oslavách během posledního říjnového víkendu, které proběhnou v Olomouci na Dolním náměstí. Tam bude navíc komiks prezentován i prostřednictvím velkoformátové výstavy. Realizace komiksu byla umožněna díky dotaci MŠMT ČR s názvem „2018 – Rok významných výročí“.

Tisková zpráva

Štítky komiks, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.