pátek 29. března 2024 Taťána

Turistické cíle v kraji táhnou. Vysokou návštěvnost zatím hlásí Zoo Olomouc i třeba Bouzov

Velký zájem návštěvníků zatím zaznamenávají správci památek a dalších turistických cílů v Olomouckém kraji. Návštěvnost v první polovině prázdnin je srovnatelná s loňskem. Hrady či zámky zažívaly nápor turistů především o státních svátcích. Spokojeni jsou se zájmem turistů i v olomoucké zoo. Menší tržby však hlásí koupaliště, podepsalo se na tom především horší počasí minulý týden. Současná vedra však podle jejich provozovatelů propad dohání.

„Začátek července byl velmi slibný. Velmi pěkná byla návštěvnost hlavně o červencových svátcích. Pak sice trošku klesla, ale máme už zhruba 70.000 návštěvníků," řekla mluvčí svatokopecké zoo Karla Břečková. Podotkla, že letošní červenec by mohl být z pohledu návštěvnosti pro svatokopeckou zoo srovnatelný s loňským, který byl v dlouhodobém srovnání vydařený. Branami zoo tehdy prošlo přibližně 71.000 lidí. "Pokud to vydrží, tak můžeme být letos v červenci na zhruba stejné úrovni," řekla.

Srovnatelnou návštěvnost hlásí i správci památek. „Jsme spokojeni, návštěvnost je zhruba stejná jak loni. Nejvíce návštěvníků jsme měli první prázdninový týden, kdy byly státní svátky. Tehdy chodilo téměř pět set lidí denně. O prázdninách chystáme ještě řadu dalších akcí," řekla kastelánka hradu Bouzov Helena Gottwaldová. Vysokou návštěvnost očekává správa hradu například příští víkend, kdy se koná jedna z nejnavštěvovanějších akcí roku - kostýmované prohlídky celého hradu, včetně půjčovny historických kostýmů a exkluzivní módní přehlídky historických šatů na nádvoří hradu.

Na Helfštýně jsou z vývoje návštěvnosti o prázdninách podle kastelána Jana Laura mile překvapeni. „Letos bohužel nemáme s čím srovnávat, protože situaci, jaká zde aktuálně panuje v souvislosti se stavební záchranou paláce, Helfštýn ještě nezažil. Přestože máme tři dny v týdnu objekt uzavřený a na hradě se pohybují pouze stavebníci, tak i ve zkráceném čtyřdenním režimu provozu památku navštívilo za červenec kolem 11.000 lidí," řekl kastelán. Dosavadní celková návštěvnost se blíží 50.000 osobám, což je výrazně více, než hrad kvůli opravám a omezením očekával.

Zásluhu na tom má i řada oblíbených akcí, naposledy to byla Helfštýnská pouť, kterou si nenechalo ujít bezmála 4000 návštěvníků. "Největší počin však je stále ještě před námi, tak doufáme, že i srpnový mezinárodní setkání kovářů Hefaiston se ponese v podobném duchu silného zájmu," doplnil kastelán.

Naopak návštěvnost na koupalištích je podle oslovených provozovatelů zatím slabší, důvodem jsou i výkyvy červencového počasí. „Návštěvnost je zhruba srovnatelná s loňským rokem. Více chodí lidé na přerovské koupaliště, v místní části v Penčičích je návštěvnost menší. Například ve středu bylo v Přerově 260 lidí, v Penčicích kolem 200. Odráží se na tom i výkyvy počasí, minulý ani předminulý týden tomu moc nepřidal," řekl jednatel přerovské společnosti Teplo Jaroslav Klvač. Podobná situace panuje na koupališti ve Šternberku. „Letos je návštěvnost nejslabší za poslední tři roky. V červenci bylo deset dní, kdy se teplota pohybovala kolem 23 stupňů. Koupaliště se plní až v těchto dnech," řekl správce šternberského koupaliště Jaroslav Vyhnánek.

Autoři | Foto By Harold [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.