pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci se budou prodávat výrobky haitských umělců. Peníze půjdou na pomoc Haiťanům

V Olomouci se od středy rozjede prodejní kampaň výrobků ruční lidové tvorby haitských řemeslníků a umělců. Výtěžek má podpořit projekty na pomoc obyvatelům Haiti, které je jednou z nejchudších zemí západní polokoule. Kampaň chystá Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) v prostorách charitního obchodu s názvem Dobrodruhá. Akce je součástí každoročního letního projektu Na zdraví Haiti, která odstartuje ve stejný den, řekla mluvčí ACHO Eva Štefková.

Prostory Dobrodruhá obsadí exotické scenérie haitských malířů s typickými palmami, mořem a rybáři v bárkách. Plátna si budou moci zájemci na místě přímo zakoupit. „Ženy potěší mimořádná příležitost pořídit si ručně vyráběné haitské šperky - náramky, náhrdelníky a náušnice z ryze přírodních materiálů, jako je rohovina, mušle, dřevo a papír," uvedla Štefková. Sortiment doplní předměty užitého umění, kovové dekorace na stěnu či dřevěné krabičky na šperky. Prodejní kampaň doprovodí výstava fotografií Jiřího Pasze. Akce s názvem Dobrodruhá pro Haiti potrvá do konce srpna.

Kampaň je součástí 4. ročníku projektu Na zdraví Haiti. Dvě desítky podniků v Hranicích, Olomouci, Svitavách a Zábřehu budou svým hostům nabízet v srpnu kohoutkovou vodu, zaplatit za ni budou moci lidé libovolnou částku. Za jejich příspěvky pak ACHO uspořádá zdravotní kemp pro obyvatele, zejména děti, v odlehlé haitské oblasti Baie de Henne. Letos na podzim tam s humanitární pracovnicí zamíří i lékař.

Podniky, kde se akce uskuteční, budou označeny plakáty a letáky. „Loni nám dobří lidé přispěli více než 20.000 korunami. Díky nim jsme tak prohlédli a ošetřili 240 haitských dětí. Mnohé z nich trápily vyrážky, záněty očí a uší, nedostatek vitamínů a problémy s trávením. To vše zapříčiňuje nedostatek pitné vody a také plnohodnotné stravy," uvedla humanitární pracovnice ACHO Klára Lőffelmannová.

ACHO pomáhá na Haiti 12 let. Zaměřuje se na pomoc nejchudším a nejzranitelnějším skupinám obyvatel. Její projekty se snaží zvýšit vzdělanost a zkvalitnit péči o zdraví obyvatel v těžce dostupných oblastech. Díky projektu Adopce na dálku umožňuje pravidelnou školní docházku více než 1200 dětem ročně. Loni na podzim vypravila ACHO na Haiti kontejner s humanitární pomocí. Naplnili ho lidé i instituce z celé republiky ve veřejné sbírce, kterou charitní pracovníci vyhlásili v tomto rozsahu poprvé.

Autoři

Štítky Haiti, pomoc, charita, prodej, Dobrodruhá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.