čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Fotografka vyhrála přerovskou soutěž díky fotkám Romů. Přerované si stěžují na radnici

Vyhlášení výsledků amatérské fotografické soutěže, během které měli soutěžící zachytit obyčejný den v Přerově vyvolalo vlnu nesouhlasu. Důvodem byla vítězná série fotek, ve které autorka Iris Koppelhuber zachytila život místních Romů pod názvem Humans of Přerov. Píše o tom server iDnes.cz.

Do soutěže se přihlásilo pětadvacet soutěžících a o výhercích rozhodovali čtenáři radničních webových stránek. Na třetím místě skončila Lucie Studená, která získala 173 hlasů. Druhá byla s 321 hlasy Jana Přidalová a vítězka Iris Koppelhuber získala 1120 hlasů. Přestože původem rakouská osmadvacetiletá lektorka němčiny a studentka sociologie zvítězila drtivě, neradovala se z prvního místa dlouho.

Soutěž byla součástí akcí, které Přerov pořádá v rámci oslav stého výročí založení republiky. Všech 125 snímků se stane součástí výstavy, která bude od 3. září k vidění v přerovském kině Hvězda.

„Na sociálních sítích se zvedla vlna nevole. Lidé nám psali, telefonovali i nás osobně na radnici navštívili. Vadilo jim, že autorka porušila pravidla – mnozí neskrývali rozhořčení nad tím, že série pojmenovaná ‚Humans of Přerov‘ přece nevypovídá o lidech v Přerově, když zvěčňuje jen Romy,“ uvedla pro iDnes.cz mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Iris Koppelhuber studuje sociologii ve Vídni. „V Přerově jsem pravidelně jednou až dvakrát do týdne. Když jsem se dozvěděla o fotosoutěži, rozhodla jsem se zúčastnit, fotografování lidí a kultur je totiž můj koníček,“ vysvětlila iDnes Koppelhuber. Reakce Přerovanů ji překvapila. „Udivuje mě, jak jsou lidé nenávistiví. Na jednu stranu na sociálních sítích komentují, že moje fotky jsou špatné, na druhou píší, že jsem profesionální fotografka,“ podotkla Koppelhuber.

Koppelhuber má na focení živnost, nikdy však žádný snímek nenabízela, ani neprodala. Sami radní navíc nevědí, zda to mají brát jako porušení pravidel. „Budou se zabývat tím, zda je fotografická živnost porušením pravidel. Shledají-li, že ano, bude zrušeno prvenství Iris Koppelhuber honorované odměnou pět tisíc korun,“ upřesnila Chalupová.

Foto Iris Koppelhuber

Štítky soutěž, foto, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.