čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Včera bylo nejtepleji od začátku roku, v Česku naměřili 37,6 stupnů Celsia

Česko dnes zažilo dosud nejteplejší den letošního roku. Teploty se pohybovaly většinou v rozmezí 31 až 35 stupňů Celsia, místy ale překročily 37 stupňů. Nejtepleji bylo ve středočeské Řeži, kde meteorologové naměřili 37,6 stupně Celsia. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Přes 37 stupňů dnes vystoupila teplota ještě na stanicích v Tuhani na Mělnicku (37,3 stupně), v Ústí nad Labem-Vaňově (37,2), v Děčíně a v Plzni-Bolevci (shodně 37 stupňů). Vysoké teploty panovaly zejména v nižších polohách v Polabí a dolním Poohří.

Rekordní hodnoty pro poslední červencový den přesto přepisoval jen zlomek stanic ČHMÚ. V roce 1994 totiž bylo ještě tepleji a maxima tehdy ojediněle vystupovala nad 38 stupňů. Například v pražském Klementinu, kde se teplotu měří kontinuálně od roku 1775, naměřili 31. července 1994 teplotu 36 stupňů Celsia. Dnešní klementinské maximum budou meteorologové znát ve středu ráno.

Rekordní hodnoty dnes přepisovali například v Příbrami, kde naměřili 35 stupňů. Dosavadní rekord 32,6 stupně pocházel z roku 1887. V Děčíně, Teplicích, Chebu, na Milešovce či v Přibyslavi dnes padly rekordy pocházející z roku 1994.

Obdobné teploty jako dnes lze v Česku očekávat i ve středu. Teplotní maxima by se podle meteorologů budou pohybovat nejčastěji v rozmezí 32 až 36 stupňů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, meteorolog, rekord, teplo, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.