čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Odborníci z olomoucké univerzity vytiskli na 3D tiskárně pro Bouzov historické pečetě i klíč od hradu

Zachovat cenné historické předměty dalším generacím pomohou odborníci z UPrint 3D Univerzity Palackého v Olomouci na hradě Bouzov. Prostřednictvím 3D skenování vyrobí na 3D tiskárně pečetě z 15. století a vytisknou historické klíče od hradu. Ve spolupráci se studenty vznikne na Bouzově i nový model hradu.

Kromě tisku duplikátů historických artefaktů v našem 3D centru, které je největší na Moravě, jsme se se zástupci hradu Bouzov domluvili na výrobě zvětšenin, které umožní návštěvníkům se s historickými předměty blíže seznámit, nebo se jich dokonce dotknout. Zároveň se studenti naší univerzity budou podílet na modelování historické podoby hradu před velkou přestavbou na počátku 20. století. Díky tomu představí historický vývoj hradu široké veřejnosti,“ uvedla Hana Kubičková, vedoucí univerzitního centra UPrint 3D.

Zástupci Pedagogické fakulty UP vidí možnosti spolupráce s Bouzovem a dalšími hrady po celé republice i v didaktických oborech, v oblasti muzejní a galerijní pedagogiky, regionálních dějin, dějin umění nebo cestovního ruchu. „Naši studenti z pedagogické fakulty mohou být nápomocni především v tvorbě metodických listů a didaktických textů pro návštěvníky hradů z řad žáků základních a středních škol. Pro ně mohou na míru připravit zábavné a informačně zajímavé hradní prohlídky,“ řekl Filip Auinger z Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého, který spolupráci s hradem Bouzov inicioval.

Zajímavým příspěvkem k edukaci návštěvníků by mohly být rovněž speciální didaktické exponáty, jejichž návrhům se již nyní v rámci své vysokoškolské přípravy věnují studenti muzejní a galerijní pedagogiky. „Tento druh spolupráce mezi studenty a konkrétně hradem Bouzov bude na pedagogické fakultě koordinovat Andrea Nováková. Věříme, že zájem mezi studenty bude veliký,“ doplnil Auinger.

Iniciativu ze strany Univerzity Palackého vítá i kastelánka hradu Bouzov Zuzana Šulcová. „Chceme našim návštěvníkům nabízet novinky a poskytovat atraktivní služby. Partnerství s Univerzitou Palackého si vážíme a těšíme se na vzájemně obohacující spolupráci,“ dodala.

Tisková zpráva

Štítky bouzov, Univerzita Palackého, 3D tisk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.