čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Navzdory stoupajícím teplotám se kvalita vody v plumlovské přehradě zlepšila

Kvalita vody v Plumlovské přehradě na Prostějovsku se navzdory vedrům oproti minulému týdnu zlepšila. Lidem, kteří se budou chtít v těchto dnech v přehradě zchladit, zdravotní problémy nehrozí. I přesto by bylo vhodnější se po koupání osprchovat, řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Vzorky vody odebírali hygienici v pondělí. „Podle odběrů hodnotíme vodu v Plumlovské přehradě jako vodu vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Jde o nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. Voda může mít zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti, podle možností je tak vhodné se i osprchovat," uvedla hygienička.

Kvalita vody v přehradě se zhoršila poprvé o těchto prázdninách minulý týden, ji hygienici ohodnotili jako zhoršenou. Vzorky se proto rozhodli odebrat mimořádně i tento týden. „Kvalita vody se oproti minulému týdnu zlepšila, a to ze trojky na dvojku," doplnila Čehovská.

Problémy byly s vodou v Plumlovské nádrži i minulý rok, kdy tam hygienici v polovině srpna vyhlásili kvůli vysokému obsahu sinic zákaz koupání, který byl zrušen až první týden v září. Na kvalitě vody se zde podepisují nejen dopady počasí, sucho a nedostatek vody v přítocích, ale také absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Hygienici kvalitu vody kontrolují v kraji také ve štěrkopískových jezerech Poděbrady, a to již od poloviny května. V Plumlovské přehradě vzorky odebírají jednou za dva týdny, v jezerech Poděbrady jedenkrát za 28 dnů. Poděbrady nemají s kvalitou vody dlouhodobě žádný problém. Loni se v jezerech udržela kvalitní voda po celou sezonu.

Autoři | Foto By cs:User:Pernak1 [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], from Wikimedia Commons

Štítky voda, koupání, Poděbrady, Plumlov, Olomoucko, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.