čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na Olomoucku se přemnožili mývalové, úřady jednají o povolení jejich odstřelu

Letošní rok není první, kdy je evidováno přemnožení mývalů na střední Moravě. Severoamerická šelma v naší přírodě nemá přirozeného nepřítele, a likviduje tak populaci drobných zvířat a ptákům vybírá hnízda. Z tohoto důvodu už úřady jednají o povolení odstřelu mývala, píše iDnes.cz.

„Prvního mývala jsem viděl u Želče. Tenkrát na mě vyletěl a já jsem ani nevěděl, co to je. Takové zvíře tady nikdo nečekal. Dnes už jsou jen na Prostějovsku stovky kusů a rychle se množí, protože mýval může mít osm devět mladých,“ uvedl Jiří Procházka z Okresního mysliveckého spolku Prostějov pro iDnes.cz.

Mývalovi se dobře daří i v okolí rybníků na Přerovsku a Olomoucku. „Loví hlavně v noci a zvěř, jako jsou zajíci, bažanti nebo koroptve, má jako potravu. Leze i po stromech, takže jde i po ptácích a vybírá jim hnízda. Do naší přírody ho musel někdo vypustit, protože sám se sem dostat nemohl. Odkud by přišel?“ položil řečnickou otázku Procházka.

Vzhledem ke škodám, které populace mývalů způsobila, prostějovský magistrát zahájil správní řízení o jeho likvidaci. O povolení odlovu mývala severního a psíka mývalovitého požádali myslivci z Prostějovska. Povolení odstřelu očekávají myslivci v nejbližších dnech, pak budou moci odlov provádět všichni držitelé platného loveckého lístku, kteří mají právo myslivosti. Střílet se bude moci po celý rok a povolení bude platit dva roky.

Proti odstřelu mývala nic nemají ani ochránci přírody. „Je to opravdu invazivní, nepůvodní druh, který se k nám nějak dostal. Vybírá hnízda vzácných ptáků a je s ním docela problém, protože u nás nemá nepřítele a dělá si tady, co chce. Z našeho pohledu do tuzemské přírody nepatří,“ potvrdila iDnes.cz Eliška Kulhavá z Českého svazu ochránců přírody v Prostějově.

Foto Pixabay.com

Štítky mýval, přemnožení, odstřel, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.