pátek 26. dubna 2024 Oto

S Airbnb v Olomouci nejsou problémy. V žebříčku pohostinnosti skončila Olomouc první z republiky

Několik stovek nabídek ubytování už čítá v Olomouckém kraji služba Airbnb, prostřednictvím které si lidé mohou zajistit ubytování v soukromí. Nejvíce nabídek je v Olomouci, ale služba se postupně rozšiřuje i do dalších okresních měst a jejích okolí, vyplývá ze statistik Airbnb. Městské úřady zatím neevidují žádné stížnosti na tento druh ubytovacích služeb a ani nedělaly žádné kontroly.

Služba Airbnb je populární hlavně v Olomouci, kde je nyní k dispozici zhruba 200 nabídek ubytování v bytových a rodinných domech i chatách v okolí. „Dosud jsem nezaznamenal žádné negativní, ale ani pozitivní ohlasy na tuto službu. Zatím s ní není žádný problém," řekl náměstek primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), který má na starost bytovou problematiku. Žádné stížnosti neevidují ani pracovníci prostějovského magistrátu, řekla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Radnice podle Šnevajse nemá nástroje, pomocí kterých by mohla tuto službu ovlivňovat. „Pokud by se to mělo činit, tak potom komplexně na vyšší úrovni. My na komunální úrovni to řešit nemůžeme," podotkl Šnevajs, podle nějž má tato služba svoje pozitiva i negativa. Vyšší konkurence díky sdílenému ubytování či taxislužbě snižuje ceny služeb.

Služba funguje v ČR od roku 2009 a loni ji podle dubnových informací Airbnb využilo k ubytování v Česku přes milion lidí, dalších více než 420.000 lidí s pomocí Airbnb vycestovalo z Česka do zahraničí. Loni česká finanční správa stanovila, že služby nabízející ubytování prostřednictvím internetu považuje za ubytovací služby, a nikoli za nájem. Příjmy z této činnosti tak podléhají nově také zdanění a jejich poskytovatelé by měli platit městu či obci i ubytovací poplatky.

Poskytovatelé ubytování prostřednictvím služby Airbnb na druhou stranu neodvádějí městu poplatky za ubytované lidi, avšak podle Šnevajse to pro rozpočet Olomouce není citelná rána. „Poplatky pro město nyní za tyto služby činí zhruba 300 tisíc korun ročně," podotkl Šnevajs.

Úředník z jednoho městského úřadu, který si nepřál být jmenován, řekl, že obecní živnostenské úřady nemají možnost sdílené ubytovací služby kontrolovat. „Tak jak je to teď nastavené, tak to není živnost. Člověk pouze pronajímá svůj majetek. To je problém, který se teď řeší na celostátní úrovni, a předpokládám, že se k tomu vydá nějaký metodický pokyn," uvedl.

Olomouc, ve které v roce 2017 přenocovalo zhruba 170 tisíc turistů, si ve statistkách Airbnb vede dobře. Loni byla první na žebříčku osmi měst, které lze podle klientů označit jako nejvíce pohostinné. „Největší procento pětihvězdičkových hostitelů žije v Olomouci. Dále následuje Ostrava a Český Krumlov. Praha se umístila na osmé příčce," uvedla společnost Airbnb.

 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky airbnb, ubytování, žebříček, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.