středa 24. dubna 2024 Jiří

V rámci Dnů evropského dědictví ve Fakultní nemocnici budou moci lidé navštívit starý fort i novostavbu interny

Při příležitosti Dnů evropského dědictví zpřístupní Fakultní nemocnice Olomouc architektonicky atraktivní prostory, které vypovídají jednak o její bohaté historii, jednak o současnosti jednoho z nejmodernějších zdravotnických pracovišť v České republice. Ve čtvrtek 6. 9. od 14 do 18 hodin si zájemci mohou prohlédnout nejstarší pavilon, tedy budovu Franze Josefa. S průvodci pak budou moci zavítat do fortové pevnosti Tafelberg a nové budovy II. interní kliniky – gastroenterologie a geriatrie. Prohlídky jsou bezplatné.

Fakultní nemocnice Olomouc má více než 120-letou historii. Výstavba Zemských ústavů, tedy předchůdce dnešní nemocnice, započala v roce 1894, a to právě budovou dodnes označovanou jako Franz Josef. Pavilon byl ředitelství předán o dva roky později a od té doby slouží jako sídlo různých klinik a oddělení až do dneška. Přestože budova procházela v průběhu let mnoha rekonstrukcemi, dnes již nevyhovuje požadovaným standardům zdravotní péče. Vedení FN Olomouc proto dlouhodobě usiluje o její kompletní přestavbu a v souvislosti s její předpokládanou realizací postupně stěhuje pracoviště do jiných objektů. Budova, která bude veřejnosti v rámci Dnů evropského dědictví volně přístupná, je tak nyní téměř prázdná.

Na komentované prohlídky se mohou lidé objednat zde.

Ještě starší než budova Franze Josefa je fort Tafelberg – součást olomouckého pevnostního systému, která byla vybudována na Tabulovém vrchu v letech 1839 – 1846. Centrální část rozsáhlého areálu v současnosti slouží jako archiv FN Olomouc. Pevnůstka je jedním z objektů tzv. fortového „věnce“- unikátního projektu podplukovníka Wurmba z roku 1850, který přinesl zejména modernizaci Olomoucké pevnosti. Je přitom v souboru fortových staveb v Olomouci výjimečná, neboť byla využívána hlavně jako vězení. Tafelberg je podle příznivců fortifikačních staveb jedinou stavbou, která rozlehlostí a zachovalostí vnitřních chodeb může konkurovat slavné pevnosti v Josefově. Prohlídka fortu v rámci DED bude možná výhradně s průvodcem.

Naopak současnost a také budoucí směřování FN Olomouc nejlépe reprezentuje novostavba II. interní kliniky – gastroenterologie a geriatrie, která vyrostla za rok a půl v samotném centru nemocničního areálu. Největší stavba ve fakultní nemocnici za posledních deset let, kterou projektovalo brněnské studio Adam Rujbr Architects, je přitom unikátní nejen svým rozsahem, ale také architektonickým řešením. Jako jediný nemocniční objekt v České republice totiž splňuje standardy pasivní budovy. Návštěvníci DED, které po budově provedou zástupci stavební firmy a zdravotnických pracovišť, budou prvními hosty z řad široké veřejnosti, neboť nová budova s pěti nadzemními a jedním podzemním podlažími bude slavnostně předána k užívání 4. září 2018.

 

Tisková zpráva | Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Fakultní nemocnice Olomouc, Dny evropského dědictví, fort, prohlídky, interní klinika, novostavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.