středa 24. dubna 2024 Jiří

Voda v Plumlovské přehradě může způsobit zdravotní problémy, Poděbrady problém nemají

Voda v Plumlovské přehradě na Prostějovsku stále není podle posledních odběrů vhodná ke koupání. Jakost vody zůstává na stupni čtyři, hygienici zde vodní rekreaci nedoporučují především dětem, těhotným, alergikům a lidem s oslabeným imunitním systémem. To řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Naopak ve štěrkopískových jezerech Poděbrady nedaleko Olomouce je kvalita vody nadále bez problémů.

Vzorky vody odebírali hygienici v Plumlovské přehradě naposledy tento týden v pondělí. „Z posledního odběru je voda i nadále nevhodná ke koupání. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," uvedla Čehovská.

Voda se zhoršila minulý týden, kdy ji prohlásili hygienici za nevhodnou ke koupání. Situace podle odborníků zůstává stejná s rozdílem některých parametrů. „Sinice se zlepšily, nicméně chlorofyl je na stejné hodnotě jako z minulého odběru, a snížila se průhlednost vody, která je nyní zhruba 70 centimetrů," doplnila hygienička.

Problémy s vodou byly v Plumlovské nádrži i minulý rok, kdy tam hygienici v polovině srpna vyhlásili kvůli vysokému obsahu sinic zákaz koupání. Zrušen byl až první týden v září. Na kvalitě vody se zde podepisují nejen dopady počasí, sucho a nedostatek vody v přítocích, ale také absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Autoři | Foto By cs:User:Pernak1 [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], from Wikimedia Commons

Štítky kvalita voda, koupání, léto, Plumlov, Poděbrady, Olomoucko, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.