sobota 20. dubna 2024 Marcela

Kováři budou během týdenního sympozia kovat obří plastiku, která natrvalo ozdobí Helfštýn

Hradní kovárna na středověkém hradě Helfštýně na Přerovsku patří třem zahraničním mistrům černého řemesla, kteří ovládnou letošní ročník Kovářského fóra. Během týdenního sympozia zde budou kovat obří plastiku, která poté natrvalo ozdobí prostory hradu. Fórum má na hradě dlouhodobou tradici. Letos se koná potřicáté a navazovat na něj bude příští víkend největší evropské setkání kovářů s názvem Hefaiston.

K účasti na týdenním projektu byl letos přizván tým, který povede italský mistr Roberto Magni. Kováře tvořícího nedaleko Florencie doprovodí kolega z Apeninského poloostrova Rosario Maglione a ruský autor pracující v Itálii Egor Bavykin. „Skupina autorů se pustí do poměrně velkého díla. Výchozím materiálem se stanou plocháče profilu 150 krát deset milimetrů vážící desítky kilogramů. Z těchto dílů natvarují minimalistickou plastiku připomínající vějíř. Vše bude osazeno na masivním podstavci," řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Autor projektu Roberto Magni podle něj návrh připravil tak, aby bylo možné dílo kompletně rozkládat a převážet na výstavy. „Materiál vybíral se snahou o to, aby finální artefakt reagoval na poryvy větru. Celé dílo tedy bude kinetické a rozechvívat by jej měl i jen slabý vánek," doplnil kastelán. Plastika poté zůstane na hradě, kterému díky předchozím ročníkům Kovářského fóra do hradních sbírek přibylo za uplynulá desetiletí mnoho špičkových kovářských artefaktů, dodal kastelán. Loni zde byl vykována přes metr vysoká plastika Strážce, a to v režii ukrajinského mistra Iliji Popjuka a jeho spolupracovníků.

Návštěvníci uvidí kovářský tým v akci v historické hradní kovárně denně mimo pondělí od neděle do příštího pátku, kdy představí své hotové dílo a Kovářské fórum plynule přejde do největšího setkání kovářů v Evropě s názvem Hefaiston. Letošní přehlídka, na kterou zamíří kolem 500 kovářských mistrů z celého světa, mění podobu kvůli rozsáhlé rekonstrukci hradního paláce, která jí ubere značnou část výstavní plochy. Správa hradu se je pokusí nahradit otevřením vnějšího okruhu kolem hradeb. Fórum i Hefaiston jsou vyvrcholením sezony této památky. Loni Hefaiston navštívilo přes 10 tisíc lidí.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kultura, kováři, Přerovsko, Helfštýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.