středa 24. dubna 2024 Jiří

FOTO/VIDEO: Na Armádním domě v Olomouci byla dnes slavnostně odhalena pamětní deska Pavla Dostála

V Olomouci dnes slavnostně odhalili pamětní desku, která připomíná dramatika a polistopadového politika Pavla Dostála.

Je umístěna na průčelí Domu armády, kde sídlilo Divadlo experimentu, DEX klub, v němž někdejší ministr kultury Dostál působil na počátku své umělecké dráhy dramatika, režiséra a publicisty. Autorem bronzové desky je sochař Bohumil Teplý, který jeho podobiznu zhotovil podle fotografií z rodinného alba. Odhalením desky si lidé připomněli ve městě i padesáté výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy, proti kterému se Dostál výrazně angažoval.

Na pamětní desce je Pavel Dostál zobrazen s typickou šálou. Odhalení se zúčastnilo zhruba 300 lidí včetně jeho manželky Hany, v centru města kvůli tomu byla zastavena doprava. Symbolický akt měl spojitost s dnešním padesátým výročím okupace Československa. Po vstupu vojsk v srpnu 1968 se Dostál výrazně politicky angažoval v protisovětském rozhlasovém vysílání olomouckého Rádia Ječmínek a organizoval řadu protestních akcí proti okupaci.

Dostál byl významnou osobností olomouckého kulturního života druhé poloviny 60. let. Dům armády, kde Dostál spoluzakládal Divadlo experimentu, neboli DEX klub, již zdobí také pamětní deska Karla Kryla, který ve stejném klubu zahájil svou kariéru. Olomoucká radnice ji odhalila v roce 2004 v souvislosti s 15. výročím sametové revoluce.

Pavel Dostál v roce 1969 vystoupil z KSČ, po roce 1971 mu byla zakázána umělecká činnost a do konce 80. let střídal různé dělnické a technické profese. Díky spolupráci s Richardem Pogodou a s Amatérským studiem při olomouckém divadle mohl pod cizími jmény tajně připravovat řadu autorských muzikálů, uvedl mluvčí radnice Michal Folta.

V letech 1990 až 1992 byl Pavel Dostál poslancem Federálního shromáždění, nejprve za Občanské fórum, poté za ČSSD. Po rozpadu Československa z politických funkcí odešel, pracoval mimo jiné jako režisér v Moravském divadle Olomouc či jako komentátor deníku Právo. V roce 1996 byl za ČSSD zvolen poslancem, v letech 1998 až 2005 byl ministrem kultury, během výkonu této funkce zemřel na rakovinu slinivky.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky pamětní deska, Pavel Dostál, Armádní dům, vzpomínka, pocta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.