pátek 26. dubna 2024 Oto

Písničkář a rodák z Přerova Karel Plíhal oslaví šedesátiny

Písničkář Karel Plíhal, který 23. srpna oslaví šedesátiny, patří už desítky let k české folkové elitě. V roce 2002 se navíc představil i jako herec po boku svého kolegy a letitého přítele Jarka Nohavici v divácky úspěšném a Českým lvem oceněném Zelenkově filmu Rok ďábla. Plíhalovo veršování se řadí do tradice nonsensové poezie, založené na půvabně absurdních rýmech, mnohé z jeho hříček zlidověly či inspirovaly další umělce.

Na kytaru i se slovíčky si rodák z Přerova rád hraje od patnácti let a než se v roce 1983 vydal na sólovou dráhu, prošel třemi amatérskými kapelami - Hučkou, Falešnými hráči a Plíharmonyjí. Čtyřikrát vyhrál Portu a vydal více než desítku alb. Za to poslední, Vzduchoprázdniny (2012), získal hudební cenu Anděl v kategorii Folk & Country.

Plíhal složil také hudbu k několika inscenacím olomouckého divadla a zhudebnil některé básně Josefa Kainara. Režíroval také nahrávání alb některých svých kolegů. V roce 2006 vydal výbor svých básniček Jako Cool v plotě, který ilustroval Miroslav Barták. V roce 2015 vydal výběr ze svých písní z let 1990 až 2005 s názvem Skříň s beduíny. Navzdory své značné popularitě je velmi plachý a na koncertech řeší blízkost obecenstva například tím, že má reflek

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky Karel Plíhal, písničkář, Přerov, hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.