úterý 16. dubna 2024 Irena

V přerovských ubytovnách žije o polovinu méně lidí než před pěti lety

Počet ubytoven se v Přerově stále snižuje. Radní města dali několika opatřeními najevo, že nechtějí podporovat byznys s chudobou – a tento signál vyslali jak směrem k provozovatelům těchto zařízení, tak i k jejich klientům. V současné době je na území města čtrnáct ubytoven a v nich má domov 405 lidí. Před pěti lety tu bylo o pět zařízení více a žilo v nich až 800 osob.

„Snížení počtu ubytovaných bylo letos způsobeno zejména ukončením činnosti ubytovny Chemik, dále pak ubytovny v Dluhonské ulici a dvou zařízení v Tovární. Pro srovnání můžeme uvést i to, že vloni v létě žilo v přerovských ubytovnách 575 lidí,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. Připomněl i to, že v šesti přerovských ulicích platí od letošního roku takzvaná „bezdoplatková zóna“, která vymezuje čtvrti, v nichž se dařilo provozovatelům ubytoven - od letošního roku se tak už do Tovačovské, Kojetínské, Tovární, Dluhonské, Husovy a Škodovy ulice nemohou nově nastěhovat lidé, pobírající doplatek na bydlení. I toto opatření přispělo k tomu, že se nerozšiřují enklávy s potenciálně problémovými lidmi.

„V současné době platí, že je nejvytíženější Azylový dům pro matky s dětmi, v němž bydlí 66 lidí, na druhém místě je Ubytovna Českého červeného kříže pro bezdomovce, kde má postel 47 obyvatel. Naopak nejmenší je ubytovna Dona v Čechově ulici, kde aktuálně žijí jen čtyři lidé,“ připomněla Romana Pospíšilová z přerovského magistrátu.

Sociální pracovníci přerovského magistrátu podrobně sledují ubytovny od roku 2013, dvakrát do roka pak předávají radním aktuální informace.  Poslední zprávu o ubytovnách vzali zástupci města na vědomí na svém posledním srpnovém jednání – a zajímali se i o ubytovací ceny. „Ze sdělení vyplývá, že v průměru platí každý ubytovaný měsíčně asi 4 tisíce korun. Jiné je to v případě rodin - například právě v Azylovém domě zaplatí pětičlenná rodina za pokoj 8 700 korun, zatímco v ubytovně na Čáře v Kojetínské ulici je to za rodinu 9300 korun. Málo to není,“ konstatoval náměstek Navrátil, který má ve své gesci sociální oblast.

Tisková zpráva | Zdroj prerov.eu

Štítky Přerov, ubytovny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.