čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Kluziště na přerovském náměstí nakonec nebude. Zastupitelé rozhodli, že na to nejsou peníze

Kluziště v Přerově, které mělo během vánočních svátků oživit dění na tamním náměstí TGM, nebude. Dva týdny poté, co jej jako možnou novinku avizovalo vedení města, myšlenku neschválili na pondělním jednání zastupitelé. Požadavek na rozpočtové opatření, které náklady za nájem mobilní ledové plochy vyčíslilo na 1,8 milionu korun, neprošel o jediný hlas. To dnes řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Přerov měl být třetím statutárním městem v Olomouckém kraji, které tuto zábavu lidem na sklonku roku nabízí. Několik let už se bruslí v centru Olomouce, bruslaři se o vánočních svátcích prohánějí také na náměstí v Prostějově.

„Ke schválení bylo třeba 18 hlasů, pro kluziště ale zvedlo ruku jen 17 zastupitelů," uvedla mluvčí radnice. S nápadem na pronájem kluziště přišel provozovatel trhů, radní poté návrh podpořili a myšlenku poslali k projednání do zastupitelstva v balíku rozpočtových opatření. Jedna ze zastupitelek však požádala, aby se o kluziště hlasovalo zvlášť. Návrh byl proto vyňat ze souhrnného hlasování a následně neuspěl, doplnila mluvčí.

Vedení města kluziště doporučilo kvůli zpestření vánočních trhů. „V minulosti stály město Přerov vánoční trhy dva miliony korun. Od loňského roku, kdy začala tyto oslavy provozovat soukromá firma, město vánoční trhy neplatí. I proto se radní domnívali, že by mohli letos investovat a přispět částkou 1,8 milionu korun k této novince. Pokud by se ujala a o kluziště by byl mezi Přerovany zájem, v příštím roce bychom tuto zakázku stejně museli soutěžit," doplnila Chalupová. Dodala, že nabídky na pronájem kluziště chodily městu i v minulých letech a pohybovaly se od 1,5 do 2,5 milionu. Například v Prostějově stojí nájem kluziště 1,77 milionu.

Podle původního návrhu měla mít ledová plocha rozměry deset krát 20 metrů, instalována měla být v horní části náměstí. Technologie, která měla být součástí zakázky, zaručovala vytvoření kvalitního ledu až do venkovní teploty 15 stupňů Celsia. Bruslení mělo být pro veřejnost zdarma. Myšlenka vyvolala ve městě rozporuplné reakce. Zatímco část lidí kluziště vítala, na sociálních sítích se strhla kritika, a to především právě kvůli ceně.

V krajské Olomouci je mobilní kluziště součástí předvánočního programu již zhruba deset let. Mobilní kluziště je umístěno na Dolním náměstí a zájemcům se otevírá už v listopadu. Zabruslit si mohou v centru města na náměstí T.G.Masaryka na konci roku i Prostějované, loni se tam mobilní kluziště otevřelo 6. listopadu a bylo v provozu až do letošního 7. ledna.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kluziště, Vánoce, bruslení, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.