úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Olomoucký kraj chce dotovat malé obchody a udržet tak maloobchodní síť v obcích

Speciální dotace pro ztrátové vesnické prodejny připravuje Olomoucký kraj, který tímto způsobem chce pomoci udržet maloobchodní síť na venkově. Dotační projekt ještě musí schválit krajské zastupitelstvo, sdělil hejtmanův náměstek František Jura (ANO). Venkovské prodejny už finančně podporuje například Jihomoravský kraj.

„Jde o naše nové opatření, kterým chceme podpořit život v malých obcích. Nový dotační titul se však teprve připravuje a nakonec ho bude muset schválit krajské zastupitelstvo," uvedl Jura. Krajská podpora by podle něj mohla směřovat k těm obchodům, které nabízejí například základní potraviny, ale kvůli konkurenci velkých supermarketů jsou ve ztrátě a bojují o přežití. Připravovaný dotační projekt počítá s tím, že jejich ztrátu by kraj hradil napůl společně s obcí, ve které prodělečný obchod funguje.

Loni podle údajů Asociace českého tradičního obchodu ukončilo činnost v malých obcích na celém území Česka 1082 venkovských prodejen. Trend zanikání malých obchodů tak podle asociace zrychlil tempo.

„Jde nám o to, aby na venkově zůstaly zachovány základní služby, aby si lidé měli kde koupit čerstvé pečivo nebo máslo. Třeba pro seniory je velmi těžké dojíždět do obchodů ve větších městech," komentoval nový dotační projekt hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Venkovské prodejny začal letos podporovat sousední Jihomoravský kraj, který 51 obchodům rozdělí dva miliony korun. Program má pomoct zachovat prodejny v menších obcích, kde by jinak hrozil jejich zánik. O peníze mohly žádat obce do 750 obyvatel s jedinou prodejnou potravin.

Minulá vláda loni v červnu schválila plány na podporu obslužnosti venkova, pomoci by mohl prodej potravin v partnerských pobočkách pošty nebo lepší internet. Prodej potravin v malých obcích by se pak mohl podle tehdejšího návrhu ministerstva zemědělství označit za veřejnou službu, která by měla nárok na veřejnou podporu. Otázkou však nyní je, jak se k plánu postaví nová vláda. Podle původního návrhu ministerstva by za splnění některých podmínek bylo možné označit zajištění potravinové obslužnosti v obcích pod 1000 obyvatel za veřejnou službu.

Autoři | Foto By Kenyh [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky společnost, obchody, dotace, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.