sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Návštěvnost turistických cílů v našem kraji letos ovlivnily tropické teploty

Tropické teploty o letních prázdninách ovlivnily návštěvnost turistických cílů a koupališť v Olomouckém kraji. Zatímco do zoologické zahrady v nezvykle teplém srpnu ve srovnání s loňskými prázdninami zavítalo méně návštěvníků, tak více lidí v parných dnech vyhledalo chlad jeskyní či se šlo osvěžit na koupaliště.

Výrazně vyšší návštěvnost než loni mělo o letních prázdninách koupaliště ve Šternberku na Olomoucku. „Naše tržby budou určitě o 20 až 30 vyšší než v předchozích dvou sezónách," řekl správce šternberského koupaliště Jaroslav Vyhnánek. Chladnější červenec se podle něj vyznačoval slabší návštěvností. V závěru července se ale prudce oteplilo a bazén byl zhruba pět týdnů v obležení návštěvníků.

Tropické teploty v druhé polovině prázdnin zvýšily zájem lidí o Javoříčské jeskyně nedaleko Litovle na Olomoucku. „Červenec byl ve srovnání s loňskem trošku slabší, v srpnu byla ale návštěvnost lepší. Celková návštěvnost je tak zhruba stejná jako loni," řekl vedoucí správy Javoříčských jeskyní Martin Koudelka.

Při tropických teplotách, které letos panovaly několik týdnů, lidé podle Koudelky jeskyně vyhledávali, častěji než je pro letní období obvyklé. "Chodili se k nám zchladit. Bylo to vidět i na složení návštěvníků, kdy k nám chodilo hodně rodin s dětmi," dodal Koudelka.

Naopak slabší návštěvnost měla v parných dnech zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce, která patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. „Začátek roku byl horší, potom se návštěvnost výrazně zlepšila a před prázdninami to vypadlo velmi nadějně. Pak ale přišlo teplé počasí," řekla mluvčí zoo Karla Břečková.

V červenci ještě byla návštěvnost svatokopecké zoo průměrná, avšak v srpnu už se kvůli tropickým teplotám výrazně snížila. „Každopádně z pohledu celkové návštěvnost od začátku roku jsou naše výsledky pozitivní a jsme zhruba na stejné návštěvnosti jako loni," uvedla Břečková.

Vysoké teploty se nepříznivě podepsaly také na srpnové návštěvnosti hradu Bouzova na Olomoucku. Obvykle chladný interiér hradu byl letos v létě kvůli dlouhotrvajícím vedrům nezvykle vyhřátý. „Teplo se dostalo všude. V červenci byla návštěvnost ještě vyrovnaná jako loni, pak ale přišla příšerná vedra a bylo vidět, že lidé už opravdu nemohli," řekla bouzovská kastelánka Zuzana Šulcová.

V červenci na Bouzov zavítalo 25.000 návštěvníků a v srpnu jich bylo 20.000. „Za celou letošní sezonu máme nyní o 1200 návštěvníků méně než loni. V roce 2017 jsme měli 111.000 návštěvníků a nyní jsme na téměř 90.000 návštěvnících. Pokud na podzim hned nezačne sněžit a mrznout, tak to doženeme," podotkla Šulcová.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky turismus, teploty, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.