čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Do školních lavic v Olomouckém kraji letos usedlo méně prvňáků než loni

Zhruba o 250 prvňáčků méně než loni usedlo dnes poprvé do školních lavic v základních školách Olomouckého kraje. Do prvních tříd by mělo podle údajů kraje nastoupit 6300 školáků, loni to bylo 6559 žáků, řekl mluvčí kraje Vladimír Lichnovský. Naopak mezi studenty jsou poměry vyrovnané, podle odhadů kraje jich na střední školy nastoupil stejný počet jako loni. Řada škol přivítala dnes prvňáčky netradičně, například v Přerově chystá město pro školáky zábavní odpoledne.

„U středních škol předpokládáme, že do 1. ročníku nastoupí přibližně stejný počet žáků jako loni," uvedl Lichnovský. Jde podle něj o předběžná čísla, konečná statistika bude odrážet až stav k 30. září.

Na řadě škol se mohou ode dneška studenti vzdělávat i v nově otevřených maturitních či učebních oborech. Například Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola v Přerově nabízí šestileté gymnaziální vzdělání, které je zaměřeno na výuku vybraných předmětů v cizím jazyce. Novinkou ve Střední odborné škole Prostějov je zase maturitní obor gastronomie se zaměřením na výživové poradenství. Ve Střední škole sociální péče a služeb v Zábřehu zase studenti mohou ode dneška studovat nový učební obor pekař.

Stejně jako s úbytkem žáků prvních tříd základních škol je u nejmenších školáků největší nedostatek učitelů. „Největší poptávku registrujeme po učitelích 1. stupně základních škol a učitelích mateřských škol. Poptávka je i po asistentech pedagoga. Žádný okres Olomouckého kraje v poptávce po pedagozích mezi ostatními nijak nevyčnívá," doplnil mluvčí kraje.

Prvňáčky dnes jejich učitelé ve většině škol vítali již před budovami, ve třídě se zdrželi stejně jako jejich starší spolužáci jen hodinu. Například v Základní škole Mozartova v Olomouci prvňáci dostali maskota školy - plyšovou moudrou sovu. V Přerově mohou školáci oslavit první školní den během zábavního odpoledne v loděnici. Čekají je projížďky po Bečvě, klauni, ale například i ukázky práce strážníků a hasičů. V Bohdíkově na Šumpersku zase dnes s nástupem školáků tamní základní škola otevřela vlastní tělocvičnu, na kterou čekala devět let. Během budování nové přístavby vznikla i další učebna, díky které mohli do školy nastoupit i žáci čtvrté třídy, která zde dosud chyběla. Náklady činily téměř 24 milionů korun.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školství, první třída, prvňák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.