pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Největším tahákem letošního Street art festivalu bude velkoformátový obraz na štítu Passingerova mlýna

Centrum Olomouce doslova ožije barvami ve dnech 10.–14. září. Začíná totiž již 11. ročník Street artového festivalu, díky kterému ve městě vznikl třeba Selfie king v Denisově ulici, Batman v areálu FNOL nebo Masaryk na protileteckém krytu v Bezručových sadech. Letošní rok Olomouc přivítá třeba ikonu českého pop artu Pastu Onera nebo indonézského umělce Wild Drawinga, právě ten vytvoří velkoformátový obraz (mural) na budovu Passingerova mlýna.

Více o festivalu zjistíte na www.streetart-festival.cz či na Facebooku.

Kino Metropol, Coffee Library Zbrojnice, Passingerův mlýn a Long Story Short - co mají tyto místa společného? Od pondělí do pátku v týdnu od 10. do 14. září  budou tyto prostory hostit Street art festival a jsou hlávními body, kam mířit za uměním a zábavou. Festival startuje v pondělí v Kině Metropol přednáškou Pasty Onera – O street artu. Na něj naváže filmová premiéra dokumentu The Banksy Job, o nejslavnějším street artovém umělci vůbec. Fanoušky street artu potěší také český umělec Chemis, který bude malovat na kotelnu v místě mezi Přírodovědeckou fakultou a U-klubem v úterý.

 Ve středu pokřtí v Coffee Library organizátoři akce a vedení Univerzity Palackého komiksy autorů Martina Šinkovkého a Ticha762 – 1918 a 1968, po setmění pak ožije nádvoří areálu Zbrojnice animací, kterou připraví umělci Pauser a Ticho762 na tablet – diváci uvidí zrod animovaného příběhu, projektovaného přímo na budovy.

Hlavní podívaná se chystá u Passingerova mlýna v Laffayetově ulici. Mural začne malovat Wild Drawing už v neděli 9. září, ve čtvrtek bude pro diváky připraveno zázemí s občerstvením, workshopy a dílnou pro děti, přímo naproti mlýna.

Festival končí v pátek, výstavou obrazů dvojice umělců Pausera a Ondřeje Konupčíka v hostelu Longstory Short za doprovodu Dje a občerstvení z grilu.

Olomouc – nová Mekka street artu?

Festival už několik let dává moderní umělecký ráz městu, ve kterém vznikl v roce 2007 jako neformální skupina umělců uvnitř graffiti komunity. Díky trvalé podpoře města Olomouce a dalších partnerů, vyrostl až do dnešní podoby street artových festivalů, které působí po celém světě.  V roce 2013 získal ocenění na pařížské Sorbonně za zed' S-klubu v rámci Live Graffiti Show 2012, v Olomouci spolupracoval například s Geothe institutem, Muzeem umění a tento rok také s Univerzitou Palackého, která je hlavním partnerem festivalu.

Tisková zpráva | Foto Google Maps, archiv Street art festivalu

Štítky Stree art festival, streetart, graffiti, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.