pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zlatá stezka. To je síť atraktivních turistických tras na „Zelené střeše Evropy“

PR článek

Celkem 631 kilometrů nově značených turistických tras mezi Bavorskem a jihozápadem Čech je připraveno pro návštěvníky jižních Čech a Plzeňského kraje.

Nově vyznačené turistické trasy, které vznikly v rámci projektu Interreg, navazují na stejnojmennou síť ve východním Bavorsku (Goldsteig), s níž jsou propojeny třinácti přeshraničními cestami. Trasy vedou po značených stezkách Klubu českých turistů a jsou nově vyznačeny logem stezky ve tvaru oranžového S (hlavní trasa) a modrého S (propojovací a přiváděcí trasy). Trasy budou vedle značení osazeny odpočívadly a informačními panely.

Zlatá stezka vstupuje do jižních Čech na hraničním přechodu Mlaka/Bischofsreut a ubírá se po historické trase staré obchodní cesty se solí územím Národního parku Šumava přes České Žleby, Stožecká luka a vesničku Dobrá na Volary s typickými roubenkami.

Z Volar stezka pokračuje na Prachatice, cestou míjí zříceninu hradu Hus a Libínské sedlo s nedalekou rozhlednou, nabízející jedinečnou vyhlídku na panorama Šumavy a při dobré viditelnosti dokonce i na Alpy. O cestě bílého zlata se turisté nejvíce dozví v Prachatickém muzeu díky interaktivní expozici Zlaté stezky.

Z Prachatic míří Zlatá stezka přes Husinec, rodiště Mistra Jana Husa, do Vimperka, dalšího cíle karavan soumarů se solí. Vimperský zámek, původně hrad, vysoko nad městem i samotné město s malebným náměstím a zbytky středověkých hradeb láká k prozkoumání, ale i odpočinku.

Z Vimperka se Zlatá stezka vydává dále na západ mírně zvlněnou šumavskou krajinou, přes Zdíkov, Stachy a Úbislav až do Kašperských Hor, kde vstupuje do Plzeňského kraje. Toto královské město je díky svému malebnému okolí a dominantě v podobě hradu Kašperk jedním z klenotů Šumavy. Z Kašperských Hor pokračuje Zlatá stezka přes Velhartice, Nýrsko, Kdyni, Domažlice a dále krajinou Českého lesa až do Chodové Plané. Hlavní trasa české Zlaté stezky je dlouhá 289 kilometrů. Jihočeská část měří 86 kilometrů a západočeská pak 203 kilometrů.

Více informací zájemci najdou na webech Zlatá stezka jižní Čechy a Plzeňský kraj a Zlatá stezka Bavorský a Hornofalcký les.

Projekt Zlatá stezka – síť turistických cest na takzvané „Zelené střeše Evropy“ je spolufinancován Jihočeským krajem, Státním rozpočtem České republiky a Evropskou unií z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) v rámci Evropské územní spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2014-2020, číslo projektu 88.

Štítky společnost, turistika, cestování, síť, trasa, Zlatá stezka, Šumava, jižní Čechy, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.